Tradycyjna polska zupa jarzynowa to smak lata. Z ziemniakami, marchewką, fasolką i kalafiorem, wszystkimi rodzimymi warzywami dostępnymi o tej porze roku. Zabielam ją śmietaną i dodaję zieleninę np.
Zupa jarzynowa - sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyć kość, gotować 1-godz. W innym przypadku polecamy razowe pieczywo albo ugotowany, ulubiony makaron. W sezonie zupa jarzynowa z warzyw z własnego ogródka gościła w naszym domu często.
Taka z marchewką pokrojoną w kostkę, pietruszką i selerem startymi na grubej tarce, kawałkami kalarepki i zielonym groszkiem- w sezonie wyłuskanym ze strączków, albo konserwowym z puszki. Przepis na zupę jarzynową. Pyszna zupa jarzynowa o delikatnym smaku, zabielana śmietaną, z dodatkiem masła. Dobór warzyw można modyfikować dodając np. W moim odczuciu zupa jarzynowa ze śmietaną jest duża smaczniejsza jak bez jej dodatku.
Sezonowe jarzyny doskonale komponują się z jarskim lub drobiowym bulionem, który wzmacnia i podkreśla smak zupy. Tym razem będzie to jarzynowa. Choć wielu dorosłych nie może się do niej przekonać przez uprzedzenia z czasów dzieciństwa, jej nowa wersja z aromatycznymi przyprawami i kremową śmietaną na pewno przełamie lody.
Poczciwa, pyszna jarzynówka jest też świetnym sposobem na przemycenie porcji warzyw do codziennego jadłospisu! Sezon na zupę jarzynową jest cały rok! Można ją zrobić ze świeżych, sezonowych warzyw, dzięki którym w garnku zabulgocze przepyszna zupa jarzynowa z młodych warzyw, ale zimą można też z mrożonych i powstanie rozgrzewająca zimowa jarzynowa do zabrania ze sobą w termosie. Do garnka wlewamy wodę dodajemy kostkę wieprzową ,wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości ,doprawiamy do smaku solą pieprzem i vegetą i dodajemy łyżeczkę masła by była smaczniejsza. Koniecznie zobaczcie film i zostawcie komentarz na YouTubie (tylko tak można wziąć udział w konkursie).
Grzechem jest nie ugotować jej podczas sezonu letniego, gdy wszystkie młode warzywa mają najwięcej wartości odżywczych i nadają daniom smak i aromat. Szybka zupa jarzynowa, która bardzo często gości u nas na stole. Do gotowej mrożonki dodaję jeszcze ziemniaki, marchew i cebulę, czasami też inne warzywa, by była bardziej syta.
Zupa warzywna (jarzynowa) Bardzo smaczna, lekka zupa z sezonowych warzyw, zabielana słodką śmietanką. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Taką zupę przygotowała Babcia Zosia, a teraz ja. Już jedna porcja zupy jarzynowej stanowi dobre źródło witaminy A, C, B B oraz minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i siarka. Jeśli szukasz przepisu na zupę jarzynową to zupa z tego przepisu wychodzi, jak u mamy.
A u Ciebie jakie warzywa dodaje się do jarzynowej? Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.
Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Dzisiaj przepis na zupę klasykę – zdrową, lekką, niskokaloryczną, pełno kolorowych warzyw. Najlepiej wykorzystać oczywiście warzywa świeże, ale jeśli takich nie macie, mrożonki też świetnie się nadadzą. Tak więc dzisiaj gotujemy zupę jarzynową. Zawartość opakowania wsyp do garnka, dodaj ok. Trzepaczką wymieszaj łyżki śmietany ze 1ml zupy i dodaj do garnka z zupą.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ta zupa krem jarzynowa jest prosta, szybka i smakuje wszystkim, a w szczególności dzieciom. Nazwa żółta zupa została nadana dawno temu, nie wiem dokładnie w jakich okolicznościach, ale taką zupę robi moja teściowa. Jej przepis został mi przekazany jako przepis na żółtą zupę właśnie.
Zupa pełna pysznych jarzyn, zdrowa, a do tego sycąca i pożywna dzięki dodatkowi soczewicy. Z pewnością znacie i lubicie klasyczną wersję zupy jarzynowej. Nieco inny skład warzyw skłonił mnie do zamieszczenia również tego przepisu. Dzisiaj w mojej jarzynówce znalazły się cukinia, pomidor i soczewica. Można zrobić ją o każdej porze roku, z mrożonych warzyw.
Zupy nie gotujemy zbyt długo, bo mowalijki są delikatne i najsmaczniejsze lekko chrupiące. Zupa krem jarzynowa gości u Nas bardzo często zwłaszcza w okresie zimowym. Jak przystało na zupy w postaci kremu jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Dodatkowym plusem jest to, że za każdym razem możemy do niej dodać inne warzywa, które akurat mamy w lodówce.
Jedną z moich ulubionych zup jest zupa jarzynowa, w dzieciństwie najczęściej była to jarzynowa zupa krem podawana z małymi ptysiowymi kulkami! Zachęcam Cię do zrobienia takiej zupy. Wystarczy tylko poczekać, aż zupa lekko się ostudzi i zblendować ją na gładką masę. Zupę jarzynową można też podawać jako krem z warzyw.
Wtedy najlepiej podawać ją z grzankami:. Na patelni rozgrzać masło, a następnie podsmażyć pokrojone w kostkę kromki pieczywa do momentu zarumienienia i chrupkości. W tym przepisie na zupę jarzynową z mięsną wkładką wykorzystano zapomnianą brukiew, ale można zupę przygotować z zieloną fasolką szparagową albo każdą mrożoną mieszanką warzywną. Nic tak nie smakuje, jak domowa zupa jarzynowa w klopsikami. Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat.
Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze! Ale ponieważ zupy jadamy przez cały rok zjadamy też stare Zobacz więcej. AnkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga AnkaGotuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.