wtorek, 3 marca 2015

Faszerowane pieczarki

Przepis na pieczarki faszerowane jest u mnie w domu ostatnio regularnie taki sam. Są aromatyczne, doskonale smakują, a przy tym zawierają mało kalorii. Pieczarki z grilla to pyszna przekąska.


Na spotkania przy grillu znakomicie nadają się pieczarki faszerowane serem żółtym lub pieczarki nadziewane pomidorami. To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się na przykład na szwedzki stół podczas przyjęcia. Farsz z mielonego mięsa (może być indyk lub szynka wieprzowa) doprawiam czosnkiem, suszonym oregano, papryką i kminem rzymskim.

Faszerowane pieczarki są delikatnie pikantne i mają kremowe nadzienie o intensywnym smaku. Dusi się je w aromatycznym sosie a’la stroganoff, co dodatkowo nadaje im wyrazistości. Tak przygotowane grzyby możesz zjeść jako samodzielne danie z kromką chleba lub bagietką. Wakacyjne barbecue, nazywane w Polsce po prostu grillem, nie musi się kojarzyć tylko z kiełbasą. Ja bardzo lubię robić je na kolację.


Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Sprawdzone przepisy na pieczarki faszerowane.

Znajdź przepis na pieczarki faszerowane w Ugotuj. PIECZARKI Z PIEKARNIKA Drugim dzisiejszym przepisem są faszerowane czyli nadziewane pieczarki z piekarnika w wersji odświętnej. Moje pieczarki z piekarnika z natką pietruszki, suszonymi grzybami i smażoną cebulką są świetną propozycją na Wigilię w wersji wege. Ten przepis na pieczarki faszerowane nie zajmie wiele czasu i opiera się na prostych, ogólnodostępnych składnikach.


Umyj je, odetnij od nich trzonki, a następnie drobno je posiekaj. Z plasterków żółtego sera wytnij krążki, a resztę drobno pokrój. Grzyby oczyścić, odciąć nóżki. Ogonki posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.


Można ją również serwować, jako dodatek do dania głównego. Sięgnij raz po tę łatwą w przygotowaniu przekąskę i zakochaj się w jej smaku! Przepis na faszerowane pieczarki jest bardzo prosty i zawiera niewiele składników, co jest jego ogromną zaletą.


Oczyścić pieczarki, główki zostawić a nóżki posiekać i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą oraz czosnkiem i przyprawami. Jak ostygnie dodać do surowego mielonego. Prosty i oryginalnie wyglądający przepis na pieczarki z farszem.


Zacznij od przygotowania farszu do pieczarek z grilla. W misce umieść razeposiekaną natkę pietruszki, ser gorgonzola, oliwę, bardzo drobno posiekaną paprykę oraz sok z cytryny. Ciekawym pomysłem na przystawkę przygotowaną w piekarniku jest przepis na zapiekane pieczarki z serem.


Dzięki temu, że danie jest pieczone, zawiera mniej tłuszczu niż potrawy smażone.

Co więcej, pieczarki to obfite źródło potasu i fosforu oraz witamin, takich jak witamina PP, Bi B2. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty.


Wszystkie prawa zastrzeżone Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody kwestiasmaku. Zresztą jeśli pogoda nam nie pozwala, zawsze faszerowane pieczarki możemy zrobić w piekarniku lub na patelni. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np. Zdejmij skórkę z kapeluszy, delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem cytrynowym, bo inaczej ściemnieją.


Trzonki drobniutko posiekaj, wymieszaj z orzechami, roztartym czosnkiem i posiekaną natką. Delikatnie mieszaj, dodając. Smażone pieczarki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Robię je tradycyjnie jak babcia i mama.


Smaczna przekąska podana z chlebem. Farsz : starty parmezan , drobno posiekany czosnek , posiekaną papryczkę , pokrojoną na drobno szynkę prosciutto , rozdrobniona na drobno mozarellę , posiekane oliwki i suszone pomidory wraz z posiekanymi ziołami wymieszałem w misce. Od dawna chodziły za mną faszerowane pieczarki. Jakieś trzy miesiące temu, kiedy byłam u mojej babci, na poczekaniu wymyśliła taką fajną przekąskę, a ja od tamtej pory zbierałam się, żeby je zrobić. Najchętniej stosowane, jako dodatek do dań głównych w postaci sosów, ale także jako składnik pierogów, krokietów czy zapiekanek.


Pomysłowi wielbiciele naszego grzyba potrafią wyczarować z niego prawdziwe pyszności: pieczarki panierowane, faszerowane różnymi rodzajami mięs czy warzyw, w. Podobne pieczarki jadłam na przyjęciu weselnym znajomej, tak mi posmakowały, że postanowiłam przekopać internet w celu odnalezienia przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty