Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy – taki, jak u babci Żur na wodzie,. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie.
Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu. Tradycyjny żurek śląski według Agiatis Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy.
Kliknij, aby zobaczyć przepis. Włożyć do garnka zalać wodą. Wrzucić liście laurowe,ziele ang. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem.
Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy. Sprawdzi się także wędzony boczek albo żeberka, ale biała kiełbasa nada mi wyjątkowego charakteru. Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min.
Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Zakwas żurku: Na kilka dni przed planowanym gotowaniem żuru należy przygotować zakwas-podstawowy składnik żurku. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem.
W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. Wyślij przepis Żurek śląski. Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu.
Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce. Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach.
Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę majeranku, soli, pieprzu i gdy będziemy mieli już wszystko usmażone dodajemy drobno posiekany czosnek (dosłownie rozdrobniony). Czy konieczny jest zakwas na żurek? Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym.
Pewnie każde domostwo ma swój niepowtarzalny przepis, więc i ja podzielę się z Wami moją recepturą. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, lekko zrumienić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować – minut na wolnym ogniu pod przekryciem. Zupę gotuję na wędzonych kościach wieprzowych (możecie użyć żeberek aby było więcej mięsa), dodaję kiełbasę (białą i wiejską - wędzoną), oraz żurek - zakwas.
Wywar gotuję na warzywach. Polecam Wam ten prosty i intuicyjny przepis na pyszny świąteczny żurek! Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy.
Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku! Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Przygotowanie do min Czas gotowania osoby Porcja.
Na naturalnym zakwasie, wędzonych żeberkach lub wędzonej kiełbasie. Podany z puree ziemniaczanym i smażona cebulką i jajkiem smakuje wybornie. Kto jeszcze nie gotował, powinien spróbować. Obowiązkowo podany na wielkanocny stół.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek śląski. Taki żurek potrafi zrobić nawet mój brat, który ma dwie lewe ręce do gotowania:) Im gęstszy i kwaśniejszy żurek, tym lepszy. Jest doskonałą propozycją na smaczne niedzielne śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.