Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać. Najlepiej jest jednak przygotować je jak najwcześniej. Przygotowanie szparagów. W polskiej kuchni szparagi często bywają niedoceniane, pora więc to zmienić. Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć.
Zasmakujmy w nich, ze względu na wysoką wartość odżywczą, różnorodność i łatwość przyrządzania oraz niską kaloryczność (100g to jedynie kcal).
Zobacz JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, by były dobre. W jakiej ilości wody gotować szparagi, jak długo gotować szparagi, jak podać gotowane szparagi. Moja mama gotuje też szynkę w woreczku (jak do mrożenia, akurat te z Lidla można gotować), tak można też przygotować np. Kiedy jest sezon na szparagi? Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca.
W mailach pytacie mnie jak gotować szparagi, jak należy długo gotować szparagi, aby były pyszne i idealne. To słodzenie jest bardzo ważne. Nie przejmujcie się, jeśli jesteście na diecie – wodę odcedzamy.
Czas gotowania to – minut. Pamiętam jak moja Mama próbowała coś z nich przygotować. Jak przyrządzić szparagi ? Nawet zupa krem była ciężka do zrobienia, gdy trzeba było przebrać połowę włókien. Kurczak w czerwonym sosie curry z plackami naan.
To pierwszy wpis po czterdziestce. Nie tylko mojej czterdziestce. Potem obierz szparagi przed ugotowaniem. Skrob szparagi za pomocą obieraczki podobnie jak marchewkę, do czasu, aż zobaczysz miękką, jasną część warzywa. Al dente zdecydowanie są bardziej chrupiące, więc to akurat nasz redakcyjny.
W związku z tym warto go wykorzystać jak najbardziej się da, ponieważ te zielone warzywa to skarbnica witamin i minerałów. Są bardzo zdrowe, a do tego są naturalnymi afrodyzjakami. Tak samo smaczne na gorąco jak i na zimno!
Pieczone, ugotowane w wodzie czy na parze – przygotowanie szparagów zależy wyłącznie od naszej pomysłowości. W sklepach i na bazarkach już możemy znaleźć te pyszne warzywa. Pomysłów na dania ze szparagami jest mnóstwo.
Tym razem polecamy makaron w kremowym sosie. Gotuję około minut, a następnie wyjmuję delikatnie przy pomocy dwóch łyżek cedzakowych.
Polewam roztopionym masłem lub przysmażoną na maśle na złoty kolor tartą bułką. Pytacie ponieważ przyzwyczajaliście się do tego, że kiedyś w sprzedaży były głównie przerośnięte i łykowate szparagi. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Dziś szparagowy sezon znacznie się przedłużył, wiosną i na początku lata są jednak najsmaczniejsze.
To bardzo efektowne danie i łatwo je przyrządzić. Ważne, by szparagi były sprężyste i nieprzegotowane. Podpowiadamy, jak to zrobić. Nadają się do podania zarówno z daniami mięsnymi jak i można z nich stworzyć posiłki wegetariańskie. W każdym z przypadków smakują wyśmienicie.
Powinno się je trzymać w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę lub ręcznik papierowy. Są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają dużo białka. Uważane są za składnik zdrowej diety, gdyż mają tylko kcal w 1g.
U nas uchodzą za luksus, więc rzadko je jadamy. W dodatku przyrządzenie potrawy jest bardzo proste! Pamiętajcie, te warzywa najlepiej smakują od czerwca do maja.
Najszybciej ugotują się szparagi zielone, białe i fioletowe trzeba gotować kilka minut dłużej. Najważniejsze by ich nie rozgotować – widelec wbity w łodygę powinien łatwo z niej wychodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.