Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za. Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie.
Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem.
Lista przepisów na jak przygotowac mase makowa z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.
Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.
Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady.
Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. Taka gotowa masa makowa jest idealna nawet do tortów. Jeśli chodzi o drożdżowe wypieki, to polecam mój przepis na pyszne ciasto z masą makową. Zobacz więc przepis na babkę drożdżową makową.
Domowa masa makowa świetnie sprawdzi się też przy szykowaniu ciast ucieranych. Umożliwia przygotowanie bożonarodzeniowej kutii. Najlepsza będzie wzbogacona miodem, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez wypieków z makiem. Tymczasem dobra masa makowa powinna składać się z 5g maku, 2g bakalii oraz 1g miodu (lub cukru) i ewentualnie laski wanilii.
Poza tym w masach makowych można znaleźć także sztuczne dodatki, takie jak aromaty, barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości, czy inne środki nadające jej pożądaną konsystencję i smak. Można jej jeszcze użyć do drożdżówek oraz wielu ciast i deserów. A do tego wszystkiego jest prosta do przygotowania. Przepisy świąteczne to tradycyjne dania i tradycyjne dodatki takie właśnie jak masa makowa.
Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać.
Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach.
A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Jej przygotowanie wydaje się być dość pracochłonne, ale warto poświęcić odrobinę czasu. Z dużą ilością domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tutaj:) Masę można mrozić, więc na Święta jak znalazł - jeden obowiązek mniej ;). Polecam mały trening - niebawem dodam przepis na makowiec zawijany z wykorzystaniem właśnie tej masy, więc koniecznie upieczcie.
Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek, drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie. Mak sobie sama zmielę w młynku do kawy. I fajnie, że ilość jest rozsądna, anie od razu tona masy makowej i potem weż i rób coś z tym. Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw.
Masa Makowa Przygotowanie - informacje, zdjęcia, materiały video. Rodzynki królewskie przekroić na połówki (sułtańskie należy wcześniej moczyć przez minut w gorącej wodzie), orzechy i migdały posiekać, morele i śliwki pokroić w kosteczkę. Mak przepuścić przez maszynkę razy.
Oczywiście można użyć gotowej masy makowej, ale nie polecam. Raz w roku można chwilę poświęcić na kręcenie maku niż kupować masę o przeciętnej zawartości maku. Wszystkie składniki na masę makową wymieszać w misce wraz ze zmielonym makiem.
Na końcu dodać ubite białka z jajek. Przepis na prostą domową masę makową (bez mielenia). Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej.
Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem. Do tego jest łatwa do przygotowania. Możecie użyć go maku zarówno zmielonego lub też nie. Osobiście polecam kupić mak już zmielony.
Zaoszczędzi nam to sporo pracy. Gotowa masa makowa ze sklepu nigdy nie dorówna smakiem tej wykonanej w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.