wtorek, 27 września 2016

Kapusta z grzybami

Klasyka polskiego stołu wigilijnego. Jedno z najprostszych dań świątecznych i zwykle przez większość biesiadników bardzo lubiane. Zwyczajowo znajduje się zatem na liście tradycyjnych potraw przygotowywanych na święta. My taką kapustę lubimy jeść nie tylko podczas świąt.


Dzięki temu wszystkie składniki dobrze się przegryzą i kapusta będzie smakowała jeszcze lepiej – podobnie mają się sprawy np.

Parę sprawdzonych przepisów rodziców. Zapraszam na tradycyjne potrawy świąteczne, wśród nich m. Wigilijna, pyszna kapusta z grzybami Czas przygotowania: min. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami.


Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podajemy je polane usmażoną cebulką. To samo czynię z grzybami.


Kiedy kapusta i grzyby stygną, obieram cebule i siekam na najdrobniejsze kawałeczki.

Cebulę wrzucam na patelnię z oliwą i szklę na średnim ogniu. Grzyby zaś kroję na cieniuteńkie, a długie paseczki. Wersji na to danie jest sporo. Ile gospodyń, tyle przepisów na tą prawdziwą i właściwą kapustę wigilijną.


Każdy ma swój sposób przygotowania, swoje smaki i dodatki. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–godz.


Kiszona kapusta i grzyby to dwa nieodłączne elementy świątecznych potraw. Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Na wigilijnych stołach w różnych częściach Polski pojawiają się takie smakołyki, jak kapusta gotowana z grzybami, kapusta z grochem lub postny bigos.


Najpopularniejszą potrawą z dodatkiem obu tych składników są jednak pierogi. Ich przygotowanie wymaga. Jej amatorów nie brakuje i trudno się temu dziwić, ponieważ jest wyśmienita.


Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Chyba nigdy nie smakuje tak dobrze jak w Boże Narodzenie. KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI.

Nie dodaję do kapusty liści laurowych, ziela angielskiego itp. Lubię po prostu kiedy jest smak tylko grzybów , kapusty i cebulki. Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań.


Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników i będziesz mógł wykorzystać zarówno jako przekąskę, część obiadu, jak i delikatnie pikantny farsz. Sprawdzony przepis na kapusta wigilijna z grzybami od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!


Podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić do tego kaoustę i smażyć. Dodać wymoczone i ugotowane grzyby z wywarem. Ja szykuję je tak, bym kapustę kiszoną z grzybami mogła też wykorzystać jako farsz do pierogów, czy kulebiaka.


To mój ulubiony przepis na bigos świąteczny. Dodane przez lubiesuperzjesc w: Tylko o kuchni. Z kiszonej kapusty: surówki, pierogi, naleśniki, krokiety, łazanki, kapusta z grzybami , kapusta z grochem, kapusta zasmażana, kapuśniaki, bigos.


Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapusta i grzybami to jedno z podstawowych ciepłych dań kolacji wigilijnej, chociaż ze względu na ich smak i obłędny aromat grzybów, warto sięgać po to danie częściej. Jest, co prawda, dość pracochłonne, ale można przygotować większą partię pierogów i część zamrozić. Na Wigilię Bożego Narodzenia grudnia podaje się: kapustę kiszoną z grzybami, kapustę kiszoną z grochem, kapustę kiszoną z fasolą Jaś, z kapusty można zrobić farsz z grzybami do pierogów i do krokietów, można też zrobić łazanki z kapusta i grzybami, paszteciki z grzybami i kapustą, mniam mniam mniam. Odcedzam i dosyć drobno kroję. Przekładam ją do garnka, podlewam wodą – – kubków.


Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Jest mocno ziołowa i dobrze przyprawiona, dzięki odpowiedniej mieszance ziół. Sprawia to, że można ją jeść zarówno samą, jak i traktować jako. Zasmażana kapusta kiszona z grzybami ma świetny smak. Jego sekret tkwi w dodatkach, m. Krokiety z kapusta i pieczarkami to podstawa do świątecznego barszczu czerwonego.


Dzięki za przepis na krokiety - zrobiłam je już teraz i wyszły pyszne. Dodałam jednak więcej pieczarek, kapustę dosyć mocno przepłukałam, aby nie była za kwaśna, a cebulę zwykła zamieniłam na czerwoną. Krokiety wigilijne z kapustą, pieczarkami i garścią leśnych grzybów to przepis, który warto wykorzystać nie tylko na święta, ale również jako zwykłe danie obiadowe. Krokiety możesz przygotować z samymi pieczarkami lub z samymi grzybami leśnymi. Podać solo lub polane sosem.


Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz, ale również ciasto na naleśniki. Idealny dodatek do barszczu, jedna z potraw wigilijnych oraz propozycja na zwykły obiad. Wystarczy naleśniki nafaszerować kapustą i grzybami, zawinąć, opanierować i usmażyć na patelni. Kenwood prowadzi również swoją stronę z przepisami – Y ou Ken Cook.


Na święta planuję jeszcze zrobić kruchą tartę z grzybami i kiszoną kapustą (jestem fanką kiszonej kapusty pod każdą postacią), ciasto pomarańczowe z ricottą, a dla dzieciaków mini tarty mandarynkowe z czekoladą. Ja ciasto robię tylko woda,szczypta soli i cukru jajko i mąka(odstawiam na ok.godziny),nie rwą się przy nadziewaniu,smażę bez tłuszczu na patelni na ostrym ogniu. Farszu z kapusty nie mielę,gotuję aż się prawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty