poniedziałek, 26 września 2016

Ryba po grecku jaka ryba najlepsza

Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda. Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych.


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.

Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Jaką rybe kupić do tej potrawy?


Link to postu Udostępnij na innych stronach. Do ryby po grecku dobry jest. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego.


Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada.

Jaka ryba do ryby do grecku? Sprawdzi się także morszczuk. Najlepsza ryba do ryby po grecku to dorsz lub miruna. Możemy przyrządzać ją także na inne wyjątkowe okazje. Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena.


I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.


Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy minut i ryba po grecku będzie gotowa. Najlepiej smaży się panga, aczkolwiek jest bardzo niezdrowa, ta ryba to jeden wielki śmietnik. Dlatego wybierz filety z mintaja- gorzej się smaży, ale jest zdrowszy niż panga. W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku.


Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża. Całe życie wyjadałam tylko sałatkę, myśląc, że jest tam karp. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.

Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza.


Bardzo często sięgam po filety mrożone. Jest to jednak takie danie. We wcześniejszych wątkach znalazłam już kilka przepisów na rybę po grecku i mam tylko jeden kłopot. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.


Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Aromatycznie przyprawiona, podawana z duszonymi warzywami. Ten niezwykle prosty przepis to prawdziwy klasyk na stole. Oto nasz sposób na przyrządzenie doskonałej ryby po grecku.


Ta druga normalnie wszedzie dostepna? Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby). Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Rybę usmażyłam na oleju. Jak się kupije rybę w jakiś badziewskich marketach po zł to ma się takie efekty:).


Były to kawałki ryby w trochę rzadszym niż nasz, sosie z włoszczyzny z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakowało podobnie i byłam bardzo zaskoczona tym daniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty