środa, 21 września 2016

Przepis na makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową

Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Piec w temperaturze 1stopni przez minut. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania.


Przygotowaliśmy dla Was. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Zapomniałam dać mąkę pszenną i makowiec się kruszył. W tym przepisie nie ma wcale mąki w masie makowej.


Przepis na makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową

Czy nie będzie się kruszył? DOMOWEJ masy makowej i wychodzi super. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny.


Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu). Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec.


Przepis na makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową

Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko.


CocinaDeMarta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Cocina de Marta. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). Kruche ciasto: Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku.


Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na kruchym spodzie z gotowej masy makowej. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca.


Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Przepis na makowiec na biszkopcie. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze.


Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Kruche ciasto przełożone domową masą makową oraz słodki lukier tworzy przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, szczególnie przygotowanie masy makowej, ale dla takiego efektu i smaku warto je wykonać.


Ten makowiec to absolutny hit moich świątecznych wypieków. Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). W każdym razie smakował nam bardzo.


Przepis na makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową

Najlepszą opinię wydał mu jednak mój brat mówiąc, że po jego zjedzeniu polubił makowce. Soczysty, nie za słodki, idealny. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką.


Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4. Lubisz makowiec, ale jego przygotowanie jest zbyt czasochłonne? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z gotowej masy makowej na kruchym spodzie.


Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem. Więcej niż przepisów.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). A że makowiec przynajmniej raz do roku upiec wypada.


Zagniatamy szybko ciasto (najlepiej z mąki krupczatki) z Proszkiem do pieczenia WINIARY i wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy makowej. Możemy zrobić ją samodzielnie, krok po kroku (jak w przepisie) lub wykorzystać gotową masę z puszki, do której wystarczy dodać miód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty