Aby zrobić placki z dyni na słodko polecam sięgnąć po dynię deserową, jak dynia Muscat o której już wspomniałam. Jest bardzo soczysta, ma świeży miąższ z owocową nutą. Dobra będzie też dynia Hokkaido, która ma jeszcze bardziej intensywnie pomarańczowy miąższ.
Nie jest jednak tak soczysta jak dynia muscat. Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na placki z dynią i jabłkami. A że sezon dyniowy w pełni, to polecam wypróbować przepis.
Składniki: z podanej porcji wyjdzie około placków, 3g dyni (po obraniu), około 2g jabłek (przed obraniem), 2g mąki. Przepis na placki tarte z dyni. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć dynię, cebulę i czosnek. Ziemniaki, cebulę i dynię obrać i zetrzeć na tarce. U mnie składniki były tarte i na małym oczku, i na dużym, i na tarce do ziemniaków, dzięki czemu placki mają ciekawszą fakturę.
Do masy warzywnej dodać mąkę, jajka, sól i pieprz.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pierwszy to placki z dyni na słodko. Dzieciaki za nimi przepadają. Placki z dyni Uwielbiam i już! Chrupiące placki warzywne są doskonałym daniem obiadowym, mogą być także serwowane jako zdrowy dodatek do mięs czy ryb.
Przekonaj się o tym i przygotuj placki z dyni. Te warzywa o słodkim miąższu świetnie pasują do przyrządzania tego typu potraw. Puszyste szybkie placki dyniowe.
Tutaj jest dokładny przepis jak je przygotować. Rodzynki, wani Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Gotuje Bo Chce. Zetrzyj na drobnych lub dużych oczkach tarki i dodaj przyprawy, które podkręcą smak - cynamon, pieprz, chili lub kardamon.
Oto przepis na pyszną zupę-krem z dyni z krewetkami tygrysimi – polską zupę z odrobiną egzotyki! Niezawodny przepis na ciasto z dyni, które. To kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
Tym razem przyszła kolej na placki dyniowe! Do ich przygotowania użyłam klasycznej, pomarańczowej dyni, ale jeżeli jej nie masz to w przepisie na placki dyniowe możesz użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. Są naprawdę świetną alternatywą np.
Zanim przewrócisz placek na drugą stronę, upewnij się, że jedna strona jest dobrze ścięta, to znaczy brzegi placka są dobrze wysmażone, a środek nie jest już płynny.
Dynia to nie tylko bogactwo witamin, mikroelementów i makroelementów, ale również doskonały smak, który warto wypróbować w placuszkach dyniowych z serem feta, cebulką dymka, świeżą szałwią oraz sosem majonezowo. Nie wiesz co zrobić z dyni? Podaj je na słodko lub na wytrawnie.
Przygotuj pyszne, chrupiące placki! Sezon na dynię trwa od września do listopada. Warto wtedy szczególnie wykorzystywać to pyszne warzywo do różnych dań. Delikatne w smaku placki z dyni na słodko. Proste w przygotowaniu, dyni nie trzeba piec, wystarczy surową zetrzeć na tarce.
Placuszki z dyni robiłam po raz pierwszy i nie spodziewałam się, aż takiego smacznego efektu. Wydawało mi się, że placki będą dość mdłe, ze względu na słodki smak dyni. Załączam przepis jak przygotować takie puree we własnym zakresie. Na stronie jest także przepis na TMo tutaj. Na rozgrzanym oleju smażymy nieduże placuszki, z obu stron, które układamy na ręczniku papierowym aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Do placków dyniowych na słodko wykorzystuje się: dynię, płatki owsiane, mió cynamon, mleko roślinne, np. Dodaje się do nich też jaja i sól. Korzenne placuszki dyniowe z wiśniami serwuje Marieta Marecka. Razem zetrzeć na jednolitą masę.
Wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 1stopni) na ok. Ciasto z dyni - przepis video.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.