wtorek, 13 września 2016

Jak zwijać makowiec

Jak zwijać makowiec

Wyrośniętą kulę ciasta przełóż na stolnicę. W tym cieście drożdżowym jest sporo masła i nie ma potrzeby podsypywania mąką. Na placek wyłóż masę makową - jak na zdjęciu poniżej. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1-cm. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat?


Pamiętajmy, aby zostawić trochę wolnego miejsca między papierem a makowcem, bo inaczej makowiec podczas pieczenia nam popęka. Zwijanie makowców Iwona B. Unsubscribe from Iwona B? Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni. Z trójkąta ostrokątnego, równoramiennego zwijaj w ten sposób, że nadzienie kładziesz u podstawy i tam zaczynasz zwijać do wierzchołka, pozostałe brzegi zawiń do środka tak, by koniszek wystawał na zewnątrz, jak w apaszce.


Pierwszy raz jadłem ten makowiec wykonany przez moją kuzynkę. Był pyszny, wręcz obłędny. A gdy powiedziała, że zawsze wychodzi, nie było już rady jak spróbować zrobić samemu.


Jak zwijać makowiec

Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat. Lista przepisów na jak zwijać makowiec pokaż z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Na każdym rozsmarować masę makową pozostawiając ok. Zwinąć roladę niezbyt ciasno a końce skleić.


Oto idealny makowiec drożdżowy. Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej. Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu. Może ktoś jest bardziej doświadczony?


Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.


Piec w 1stopniach około 35- minut na złoty kolor. Po wierzchu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. To najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny.


Wszystko trzeba robić szybko i pewnie! Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Najpierw zakładamy do środka krótsze boki (tylko margines), następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku.


Odstawiamy makowiec na godzinę do wyrośnięcia. Makowiec zaczynamy zwijać. Boki ciasta zawinąć pod spód. Wierzch ciasta można delikatnie nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Nie trzeba zwijać idealnie równiutkich roladek - jedne mogą być ciut grubsze, inne chudsze, wyższe lub niższe.


Wystarczy je przed pieczeniem lekko wyrównać ręką (poklepać). Po ostudzeniu polać lukrem. Tu w połowie polukrowany. Kolejno rozwałkowywać na grubość około mm, tak, by długość była razy większa niż szerokość. Nakładać cienką warstwę masy makowej, zwijać w ruloniki i piętrowo układać w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce.


Do kubka dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na minut do podrośnięcia. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp). Przepis na Przepyszny makowiec zawijany z rumowym lukrem.


Ten weekend upłynął w zapachu pieczonego makowca, gotowanego kapuśniaku i rogalików Świętego Marcina (niestety tylko kupionych). Zarówno makowiec jak i kapuśniak robiłam po raz pierwszy. Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty