Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych: 1. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.
Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.
Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Danie zapieka się i podaje na gorąco - aromatyczne, wilgotne i bogate w smaku.
Czas przygotowania: min. Lasagne z sosem beszamelowym. Wystarczy ugotować makaron i podać z sosem.
Przepyszna lasagne z dużą ilością aromatycznego mięsa i kremowego sosu. Ten sos najlepiej smakuje z daniami z makaronu. Ja polecam do takiego prostego dania ulubione świeże zioła i sok z cytryny oraz kapary lub oliwki.
Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie. Do czego podać sos beszamelowy? Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne.
Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Ten przepis na lasagne podsyłam znajomym i są zachwyceni. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu.
Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?
Widelcem sprawdzamy czy płaty makaronowe są już miękkie, jeśli tak, wyjmujemy lasagne z piernika i pozwalamy jej odpocząć przez ok. Banalnie prosty przepis i wspaniały efekt. Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Moja lasagne jest wersją typowo polską. Wszystko zależy od przypraw, które dodamy do beszamelu.
Mamy zarówno ser mozzarella, ale i ser zwykły żółty. Jeśli jednak wolisz beszamel, to bardzo proszę. Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy oliwą i układamy pierwszą porcję płatów, na to układamy plastry bakłażana, polewamy je sosem pomidorowym i rozsmarowujemy beszamel, na to znowu plastry, znowu bakłażan, sos pomidory i beszamel.
Powtarzamy warstwy aż do zapełnienia formy. Powstał pod koniec XVII w. Podstawą każdego sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki. Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de B éc hameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat. Od teraz lubię robić beszamel. Zaloguj si ę lub utwórz nowe konto aby.
Sosik rewelacja zrobilam do lasagne, palce lizac. Dodajemy łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
Makaronowa fantazja Martex83. Rozmarynowa oliwa SABAULA. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą. Szybka pasta serowo- kiełkowa agacik33. Pampuchy z nadzieniem jagodowo-bananowym z sosem jagodowo-bananowym Lea2.
Moim skromnym zdaniem beszamel konsoliduje lasagne , bo po ugotowaniu scina sie (a sos pomidorowy - nie). Widac to przy lasagne przygotoawnej troche wczesniej - na zimno lasagne z beszamelem dokonale sie kroi i nie rozjezdza, a bez beszamelu trudno ja porzadnie poporcjowac. W tym czasie przygotuj beszamel: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje.
Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj. Przepis na sos beszamelowy jest dość prosty. Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników.
Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem. Sosy obłędnie pyszne - tylko beszamel dość gęsty - pomimo rozcieńczenia. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Na samej górze powinien być beszamel z serem. Beszamel (sos beszamelowy) – rodzaj sosu, wymyślony rzekomo przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Zrobiłam dziś lazanię według przepisu, tyle że teraz pomidorki tanie więc kupiłam kilogram takich normalnych zamiast tych w puszcze, robiłam ją pierwszy raz w życiu a wyszła taka że nie mogę się nadziwić, przepyszna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.