środa, 17 stycznia 2018

Ciasto z gotową masą makową

Lista przepisów na ciasto z gotową masą makową z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Ciasto z gotową masą makową

Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Dodane przez Crimsoned w: Tylko o kuchni. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Mam gotowe kruche ciasto, lecz nie wiem co z nim zrobić. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.


Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Zjem to! Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Wymyśliłam sobie na święta kruche ciasto z masą makową. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.


Ciasto z gotową masą makową

Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Nie wszyscy jednak mają.


Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca. W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak. Masę makową połączyć z jajami,mąką ziemniaczaną,dodać aromat i bakalie.


Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą. To propozycja dla tych, co wszystko zostawiają na ostatnią chwilę.


Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Po moczeniu i odciśnięciu z płynu mak należy dwókrotnie zmielić.


Taka gotowa masa makowa jest idealna nawet do tortów. Jeśli chodzi o drożdżowe wypieki, to polecam mój przepis na pyszne ciasto z masą makową. Zobacz więc przepis na babkę drożdżową makową. Domowa masa makowa świetnie sprawdzi się też przy szykowaniu ciast. Proste ciasto z masą makową Przedstawiam smaczne, łatwe w wykonaniu ciasto z gotową masą makową , w sam raz na świąteczny stół.


Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i krótko zagnieść.


Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na pasek i ciastem wyłożyć brzeg tortownicy (robimy wysoki brzeg tak około – cm). Na spód w tortownicy wyłożyć masę makową i wyrównać. Ostatni kawałek ciasta wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i. Masa makowa otoczona kruchym ciastem.


Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać,dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka,cukier,cukier waniliowy i wszystko dobrze zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części,większą włożyć do lodówki na pół godziny,a mniejszą do zamrażalnika.


Dodawaj stopniowo żółtka i miksuj po każdym dodanym przez około sekun następnie dodaj bakalie, zmiksuj. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Połącz je delikatnie z masą makową. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.


Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty