piątek, 12 stycznia 2018

Makowiec z miodem

Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze! W zeszłym roku dostałam świetny przepis na makowiec bez pieczenia. Makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Od tego czasu robiłam go już wielokrotnie i powiem, że choć za każdym razem nieco zmieniałam dodatki oraz z czasem trochę.


Makowiec z miodem

Ciasta, ALE BEZ PIECZENIA ! Dodane przez Justin w: Tylko o kuchni. Karp w galarecie, z jasnym miodem Karp w śmietanie Śledzie w ziołach i czosnku (w tym roku dodałam do nich trochę miodu i soku z cytryny – wyszły obłędne) Śledzie w pomidorach z suszonymi śliwkami i imbirem. Najsmaczniejszy makowiec wegański, ale przede wszystkim makowiec dla osób z nietolerancjami pokarmowymi - bez dodatku jajek, mleka, glutenu. Kwintesencja makowca - sam mak posłodzony miodem, z bakaliami, bez spodu ale z polewą czekoladową. Bardzo smaczny, aromatyczny makowiec na kruchym spodzie.


Do maku dodajemy kandyzowaną skórę pomarańczową i aromat migdałowy. Możemy również dodać około 200g dowolnych poszatkowanych bakalii. Wierzch polałam polewą z białej czekolady i posypałam kolorowymi, kandyzowanymi owocami. Dzięki temu makowiec wygląda ładnie i apetycznie. W małej misce drożdże roztarłam z łyżką cukru i ciepłym mlekiem.


Makowiec z miodem

Wsypałam g mąki i delikatnie wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodałam utarte żółtka, jajko, resztę mąki i starannie wyrobiłam ciasto, na koniec. Zawsze robiłam zawijamy makowiec z Pani przepisu ale teraz mam małe go dzidziusia i ten przepis jest chyba prostszy i szybszy. I jeszcze chciałam dodać,ze uwielbiam Pani przepisy, w tym Roku napewno będzie makowiec, piernik staropolski i pierniczki.


Odpowiedzi (1) Dorota, Moje Wypieki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Pamiętajcie tylko, by zostawić wtedy posypywanie cukrem na ostatnią chwilę, żeby.


Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Tradycyjne, piękne i pyszne. Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Jest bardzo aromatyczny i mi bardzo smakuje z kawą.


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.


Makowiec z miodem

Mak kilka razy wypłukałam w ciepłej wodzie, zlewając wodę z ponad powierzchni maku i odsączyłam na sitku. Wlałam czystą wodę i gotowałam na wolnym ogniu do czasu wyparowania wody. Następnie zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia. W garnku roztopiłam masło z miodem, dodałam bakalie i podgrzewałam jeszcze 1-minuty.


Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Przepis na ciasto japońskie. Słodki, miękki i ciekawie doprawiony mak z bakaliami, idealny do wypieków, wigilijnych klusek czy deserów.


Bardzo prosty do przygotowania -do tego stopnia, ż. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej. Mój makow Zobacz więcej. Usmażyć w rondelku bakalie z masłem, miodem i odrobiną mleka.


Po kilku minutach dodaje się również mak i wszystko podgrzewa do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Końcowym etapem tworzenia wyśmienitej domowej masy makowej jest połączenie jej z drożdżowym rozczynem, żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek. Znajdziesz tu najlepsze i sprawdzone przeze mnie przepisy ze zdjęciami na pachnące miodem i migdałami pyszne makowce, ciasta i strucle z makiem. Wielkanocne, strucla drożdżowa z makiem, babka makowa, a także makowce na biszkopcie oraz na cieście. Witam, czytałam, że w przypadku gotowej masy makowej można zrezygnować z cukru, ale czy należy dodawać roztopione masło z miodem?


Działa jak naturalny eliksir młodości: wspomaga serce, niszczy bakterie, podnosi odporność. Rozmaite miody wykorzystujemy w medycynie i kosmetyce, ale przede wszystkim – w kuchni. Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem. Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Kluski Z Makiem I Miodem - informacje, zdjęcia, materiały video.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty