Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (litr wody na każde 100g makaronu, łyżeczka soli na litry wody). Płaty lasagne gotujemy przez 2–min w szerokim garnku. Pilnujemy, żeby płaty się nie posklejały. Po drugie należy spożwywać makaron tylko i wyłącznie al dente, a po trzecie dodawanie oleju do gotowania makaonu jest bez sensowne, nic to nie daje, a dodawanie oliwy z oliwek to zbrodnia.
Jeśli nie chcemy gotować zdowo, to zachęcam do stosowania się do porad z tej strony, jeśli zdrowie jest dla was ważne, to odadzam.
Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki. Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem. Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np. Barilla sugeruje wypróbowanie nowych przepisów z dodatkiem warzyw, ryb i serów, jak np.
Jeśli wolisz szukać oparcia w tradycji, przygotuj klasyczny sos Bolognese, który również znajdziesz w ofercie sosów Barilla. Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?
Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki. Nie zapomnij o beszamelu. Jak gotować makaron do lasagne żeby się nie sklejał? Rozwałkowane jak najcieniej ciasto kroić na płaty lasagne i układać na stolnicy każdorazowo podsypując mąką aby się nie sklejały.
Najważniejszym składnikiem lasagne jest oczywiście makaron w prostokątnych płatkach. Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np. Praca mozolna wrzucać na wrzątek po dwa plasterki i pilnować by się nie posklejały i tak po kolei. Wcześniej zastosowałam ten, który trzeba podgotować zanim się go wkomponuje w lasagne i powiem szczerze, że było z tym chyba najwięcej roboty. W osolonej wodzie gotujemy makaron, aż będzie al dente.
Włoskie nonny radzą, żeby woda na makaron była słona jak Adriatyk. I faktycznie, to doskonale robi temu daniu. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Lasagne makaron na Allegro.
Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Do gotowania makaronu możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek, jeśli jest to domowy makaron lub płaty makaronu na lasagne. Sposób przygotowania Zagotuj wodę, l na 1g makaronu. Od czasu do czasu zamieszaj.
Do gotującej się wody wkładamy makaron i delikatnie dociskamy, żeby cały dokładnie się zanurzył. Ugotowany makaron odcedź. Ponadto jest to smaczny produkt, z którego można przyrządzić wiele oryginalnych potraw.
Warto zatem wiedzieć, w jaki sposób gotować poszczególne rodzaje pasty. Na niektóych opakowaniach lasagne jest nawet napisane, ze nie trzeba ich gotowac. Tylko wlasnie musi byc odpowiednio dużo sosu, zeby makaron w nim się ugotował podczas zapiekania.
Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem.
Uwaga: nie przelewaj zimną wodą! Kiedy makaron się gotuje, Ty zajmij się boczkiem. Pokrój go w drobną kostkę i przerzuć na rozgrzaną patelnię. Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne.
Można delikatnie zmieniać proporcje składników tak jak Panowie w pokazali przepis na lasagne bolognese z charakterem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.