Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach.
Lista przepisów na leczo z grzybów leśnych z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Dodane przez zielonacytryna w: Tylko o kuchni.
Pasta do zapiekanek z grzybów leśnych. Grzybki w ten sposób zamknięte w słoiku przez całą jesień i zimę stanowią przepyszna bazę do zapiekanek, ale mogą być tez wykorzystane do pizzy, pasztecików lub jako farsz do pierożków. Tylko wyobraźnia ogranicza Was w sposobie ich.
Durszlak - leczo z grzybów leśnych w słoiki. Przepis na leczo z grzybów na zimę. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Leczo do słoików na zimę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przetwory z grzybów leśnych do słoików na zimę.
Sałatka z grzybów i papryki. Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu). Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików!
Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać.
Nakładam gęste leczo do słoików i jeśli jest za dużo sosu nie wylewam i robię z niego marynatę do papryki.
Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Kiedy będzie miękka, połączyć z pomidorami, marchwią i porem. Przyprawić pozostałymi przyprawami, gotować razem na małym ogniu przez minut. Mieszać od czasu do czasu.
Delikatne leczo z marchewką szybko przełożyć do słoików. Ostudzone pasteryzować jw. Grzyby można przerobić na różne sposoby. Dodać do cebuli z papryką, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Następnie dodać sól kamienną, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około minut, aż cukinia zmięknie.
Dzisiaj mam propozycję na grzyby smażone do słoików. Na koniec przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Całość razem wymieszać i gorące leczo przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Tak słoiczek można otworzyć zimą i cieszyć się ich pysznym smakiem, kiedy tylko chcemy. Pasteryzacja w ogóle nie jest potrzebna jeżeli ugotuje się pokrojone grzyby w dobrze osolonej wodzie tj.
Zakrecam słoiki i czekam aż wystygną i denko wpadnie. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około minut od momentu zagotowania się wody.
Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.