Granola - nie może być zdrowiej na początek dnia. Po upieczeniu wymieszane z rodzynkami lub suszoną żurawiną i podawane z mlekiem lub jogurtem jako płatki śniadaniowe. Granolą można też posypywać owsiankę i sałatkę owocową czy po prostu schrupać jako słodką przekąskę.
Najlepsza granola na świecie. Dotychczas przepisy z blogów nigdy się u mnie nie sprawdzały, choć wykonywałam wszystko krok po kroku – w tym przypadku strzał w dziesiątkę już od pierwszej próby przepis jest niezawodny. Domowa granola to świetny składnik zdrowego śniadania.
Zrobienie domowej granoli jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Jeśli lubicie czekoladę to wybierzcie przepis na domową granolę o smaku czekoladowym. Dla zwolenników orzechów dobra będzie granola składająca się z migdałów, nasion dyni i słonecznika. Taka granola to świetny pomysł na śniadanie! Zdrowa wersja chrupiącego musli.
Pieczone płatki owsiane z orzechami, pestkami słonecznika i dyni, osłodzone miodem, syropem z agawy lub klonowym. Do gotowej granoli można wmieszać według uznania jeszcze suszone owoce. Do domowej granoli przymierzałam się od dawna ale jakoś tak będąc w sklepie zawsze sięgałam po swoją ulubioną mieszankę.
Jednak granola przepis podstawowy to zawsze płatki zbożowe, mieszanka orzechów i nasion oraz rodzynki i cukier lub miód.
Można tworzyć najróżniejsze warianty smakowe. Jakoś tak nigdy nie mogłam się za nią zabrać a pomimo wielkiej miłości do jej smaku, niespecjalnie chętnie kupowałam ją w sklepie. Pyszna i pełna witamin, zdrowa przekąska! Piekarnik rozgrzej do temperatury 1st. Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki. Polewamy miodem i wstawiamy w płaskim naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy około minut, aż do zarumienienia.
Granolę możemy podawać z jogurtem i owocami, układając warstwy: granola, jogurt, owoce na wierzchu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. Coś z tym przepisem jest chyba nie tak. Granolę lubię jeść zwłaszcza w okresach wiosenno-letnich, dododany do nich jogurt i owoce doskonale orzeźwiają.
Pomysłów na takie płatki jest wiele, wszystko zależy od naszego gustu. Jedno jest pewne – mając bazowy przepis można modyfikować dodatki na tyle, by za każdym razem tworzyć inne smaki. Szybka granola z patelni, czyli przepis na domowe Musli Crunchy. Liczba porcji: porcja. Przepisy bez cukru Przepisy bez nabiału.
Naturalnie słodka, bez dodatku miodu, który w wysokich temperaturach (powyżej stopni) traci swoje cenne właściwości.
Dodane przez renka w: Tylko o kuchni. Jak usunąć przepis z książki, mam z tym mały problem - ) Odp. Pożywne śniadanie wpłynie nie tylko na lepszą wydajność w pracy ale także pomoże utrzymać właściwą wagę ciała. Lubię jeszcze jak są rodzynki, ale z całą pewności a Twoja granola jest pyszna. Czekoladowa granola - to lekarstwo na najbardziej depresyjne, ponure, zimowe poniedziałki.
Jest wspaniała, mocno czekoladowa, obłędnie uzależniająca. Dobry start w pracowity dzień, doskonała z mlekiem. Kto nie lubi raz na jakiś czas zatopić się w szklaneczce z takimi rarytasami? Domowej roboty chrupkie płatki idealne do soków, mleka i jogurtów.
Lubię musli, owsiankę (przepis kilk), granolę i wszystko, co z płatkami owsianymi związane, więc prędzej czy później w weekendowym śniadaniu musiał pojawić się przepis na granolę. Szczególnie, że żaden z internetowych przepisów mi nie odpowiadał – wszędzie czas pieczenia wynosi ok. Zobacz przepisy Mariety Mareckiej na różne wersje tej zdrowej przekąski! Oceń przepis: ocen Średnia ocena: 2. Dodaj do ulubionych Drukuj przepis Skomentuj. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Blog rodzinny.
Postaram się wyłożyć Wam czarno na białym, jakie mamy granolo-opcje. Na pewno na śniadanie lub na słodką przegryzkę. Podstawą są płatki owsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Opis przepisu: Autor: WINIARY Przysmak do pochrupania nie tylko na śniadanie – domowa granola.
Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić kompozycję dowolnych płatków (owsianych, jęczmiennych itp.) prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych z brązowym cukrem i tartym jabłkiem. Wychodziła smaczna, ale nie idealna. Ta granola jest tak pyszna, że w zasadzie nie potrzebuje niczego.
Smakuje doskonale nawet bez jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.