Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Dzień dobry, masz rację, gotowego przepisu brak, jednak chcąc udzielić odpowiedzi na zadawane przez internautów pytanie jak zrobić chrupki kukurydziane odpowiadamy: trzeba posiadać ekstruder. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę- zalewamy wodą. Dodajemy białą kiełbasę, gotujemy około minut.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju i dodajemy do zupy wraz z plasterkami białej kiełbasy. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.
A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy z wywaru. Następnie wlewamy ukiszony żur i gotujemy ok.
Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy. Wyciągamy cebulę i czosnek. Odcedzony wywar gotujemy ponownie, dodajemy ziemniaki uprzednio obrane i pokrojone w kostkę i gotujemy aż zmiękną. Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żurek i przez chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy kiełbasę przesmażoną wraz z cebulą i czosnkiem.
A już wkrótce będę się nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można. Dobra zupa min średnie przystępne. Pokrojone dowolnie jarzyny (ziemniaki również) wrzucamy do zupy.
I na koniec to co najważniejsze, czyli nasz żurek i ten w butelce i ten w proszku. Gotujemy na wolnym ogniu. Boczek i marchew z wywaru kroimy w grubą kostkę, grzyby siekamy – boczek odkładamy, marchew i grzyby dodajemy do żurku.
Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. KROK 2: Zabielamy żurek. Prosty w przygotowaniu żurek na wędzonce i zakwasie. Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami.
Po tym czasie wyjmujemy boczek i kroimy go w drobną kosteczkę. Podsmażamy go na patelni, następnie smażymy również pokrojoną w plasterki cienką kiełbasę. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy.
Pod koniec gotowania wrzucamy kostki bulionowe. Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jak zrobić wegański żurek wielkanocny? Do przygotowania wegańskiego żurku potrzebujemy pieczonych warzyw, w tym marchewki, selera, cebuli, czosnku i pora.
Przekładamy je do garnka i zalewamy dzbankiem wody. Wyławiamy z zupy warzywa. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.
Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Z każdą zupą oddaję kawałek siebie. Dlatego mój chłop jest taki szczęśliwy jak je zresztą ja też, ale za chiny nie potrafię dobrze ugotować żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.