wtorek, 30 stycznia 2018

Zupa zurek jak zrobic

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach.


Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Obecnie żurek z białą kiełbasą na zakwasie to przede wszystkim danie wielkanocne. Dawniej zupa spożywana była przez cały okres Wielkiego Postu.


Jednakże w nieco innej postaci, ponieważ nie zawierała żadnych dodatków, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Jak zrobić żurek, aby każdy domownik był zadowolony? I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy! Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze #128077; Każdy Polak uwielbia żurek. Mieszać zakwas czy nie mieszać przed dolaniem go do zupy?


Wszystko zależy od oczekiwanego efektu. Jeśli chcemy, aby żurek był gęsty, mieszamy. A jeśli chcemy uzyskać kwaśny smak bez zagęszczania zupy, dolewamy zakwas powoli przechylając słoik, aby mąka została na dnie. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej.


Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zobacz nasze przepisy na Polki. Doprawiana majerankiem, czosnkiem, śmietaną - kremowa i pyszna. Serwowana z kawałkami mięsa, chlebem i jajkami. Dwie zupy, bardzo do siebie podobne: żurek i barszcz biały, często bywają.


A co robię z włoszczyzną? Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej. W tej wersji zupa ta jest doskonała do podania na wielkanocny obiad przed drugim daniem, na które podajemy pieczoną białą kiełbasę.


Jak dokładnie zrobić żurek? Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie.


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy. Ej2hGKW0AGw Moje najlepsze prze. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę. Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek.


Zupa ta szczególnie popularna była wśród chłopów, którzy jadali ją nie na śniadanie. Uchodziła również za potrawę postną, a więc spożywano ją zarówno w Wielkim Poście, jak i na Boże Narodzenie. Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą? Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę! Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo.


Przygotowują go na zakwasie z mąki, do której dodaje się warzywa, wędliny, gotowane jajka i aromatyczne przyprawy. Jak to się dzieje, że dobrze przygotowany sos czy esencjonalna zupa wywołują w ustach wrażenie gęstości i gładkości? Zupa, co oczywiste, to w większości woda. Poszczególne cząsteczki wody składają się tylko z trzech atomów i są bardzo małe – z tego wynika ich mobilność, woda z łatwością płynie. Później zakwas robi się już sam.


Zupa zurek jak zrobic

Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Grzanki w zupie krem podkreślają jej smak, zwłaszcza gdy same także zostaną dodatkowo przyprawione.


Sprawdź prosty i szybki przepis. Grzanki to nic innego jak drobno pokrojone pieczywo. Mogą być wykonane z każdego rodzaju chleba, dzięki czemu można przygotować także grzanki bezglutenowe.


Na tradycyjnym stole wielkanocnym nie może zabraknąć tradycyjnego dania, jakim jest żurek z białą kiełbasą. Choć niektórzy twierdzą, że zastąpić może go barszcz biały – np. Jedno jest za to pewne – żurek to jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup w kuchni polskiej. Wielbiciele zup kremów, na przykład z cukinii lub z dyni z pewnością zasmakują w zupie z kabaczka. Wspaniałym pomysłem na lekki obiad jest zupa krem z kabaczka i chrzanu, przygotowana bez dodatku mąki.


Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty