poniedziałek, 25 maja 2020

Zupa z karpia magdy gessler

Magda Gessler poleca - zupa rybna. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Kochani czy oprócz książki znajdę jej przepisy w internecie bo dziwo nic nie mogę znaleźć!


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa rybna z karpia magdy gessler. Idealny na świąteczny barszcz z uszkami. Desery Sernik krakowski wg Magdy Gessler.

Karp to ryba występująca chyba w każdym domu podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przepisy na karpia wigilijnego. Chociaż ta tradycja jest stosunkowo świeża, to chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pysznego karpia. Sprawdź, przepisy według Magdy Gessler na świątecznego karpia. Ale zupa rybna bywa także przyrządzana w okresie postu i kiedy zależy nam na lekkim, smacznym, dietetycznym jedzeniu.


Jedną z ciekawszych jest ucha - rosyjski pomysł na zupę rybną! Lista przepisów na zupa rybna magda gessler z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Artykuły na temat: zupa z karpia przepis.

Karp pojawia się na wigilijnym stole co roku, ale nie zawsze musi mieć ten sam smak. Jeżeli chcesz przygotować nowe, zaskakujące potrawy z tej pysznej ryby i poszukujesz inspiracji, mamy dla ciebie świąteczny poradnik - doskonałych przepisów na karpia. Sposób na karpia - inny niż zwykle.


Nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni lub w galarecie? Mamy kilka pomysłów na to, jak jeszcze można przyrządzić tę świąteczną rybę - od bardziej zachowawczych, po mniej konwencjonalne. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z ryb, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje.


Czyste, esencjonalna zupa rybna z karpia sprawdzi się nie tylko na święta. Ważne, aby kupić świeżego karpia i dobrze go oczyścić, a do wywaru dodać zasmażkę. Czas przygotowania: min. Przecedzic, mieso rybie rozdrobnic, marchewke posiekac, dodac do odwaru, zagotowac.


Przysmak wakacji nad morzem – aromatyczna i sycąca zupa rybna! Niemal każdy region ma swój przepis na rybę w zupie. Francuzi mają swój przepis na zupę rybną z dodatkiem krewetek, na Malcie króluje rybna aljotta, w Wielkiej Brytanii spróbujemy aksamitnego chowderu z łososia, a u naszych niedalekich sąsiadów kusi węgierska zupa rybna, w której smaku dodaje papryka i czosnek. Składniki na porcji: - dag filetów z karpia i głowa, - włoszczyzna, duża cebula, - goździki, po ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, - łyżka miodu, sok z cytryny, - kieliszek białego wytrawnego wina, Przygotowanie: Umyte filety z karpia natrzeć solą i włożyć na dwie godziny do lodówki.


Ta zupa rybna nie zawiera glutenu, jajek i białka mleka. To czysta zupa, klarowana z dużymi kawałkami ryby o mocnym i wyrazistym smaku.

Zupę rybną zjecie w każdym zakątku świata. W Polsce w restauracjach będzie się ona nazywała tak zwyczajnie zupą rybną, zupą z głów ryby, zupą z karpia lub rybną. Węgierska zupa rybna halaszle, uważana jest za najlepszą zupę rybną na świecie. W sklepach węgierskich można nawet kupić (o zgrozo!) bulion z kostki imitujący tę szlachetną świąteczną potrawę. Jeśli nie masz całej ryby, a tylko filety, przygotujmy ją na wywarze warzywnym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.


Po ugotowaniu się warzyw wkładamy oczyszczone głowy karpia. Teraz gotujemy wszystko minut na średnim ogniu, aż zupa zmętnieje. Po tym czasie wyciągamy głowy. Zupę doprawiamy do smaku: odrobiną soli, pieprzu, i lubczyku, a także szczyptą startego imbiru, 3-ziarnami ziela angielskiego, łyżeczką soku z cytryny.


Cały smak zupy wydobywany jest z rybich głów. Zupa rybna z karpia to w wielu domach obowiązkowe danie wigilijne, tam z powodzeniem zastępuje popularny barszcz. Pamiętaj, by były dokładnie oczyszczone i pozbawione oczu! Nawet jeśli w twoim regionie zupa rybna z karpia nie jest popularna, warto pokusić się o przełamanie tradycji i wypróbowanie innej zupy wigilijnej. Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej.


Wiele osób uważa ją z najsmaczniejszą zupę rybną na świecie, więc jeśli chcesz się przekonać, dlaczego tak jest – ugotuj ją. Podstawą jest oczywiście ryba, najlepiej karp. Musisz bardzo starannie spanierować rybę.


Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę. Następnie smaż w głębokim tłuszczu.


Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła. Więcej przepisów Magdy Gessler w książce Smaczna Polska. Nic się zatem nie zmarnuje! Zupa rybna to potrawa, po którą w polskich domach sięga się niezwykle rzadko. A szkoda, bo aromatyczny wywar z włoszczyzny w połączeniu z delikatną rybą to doskonała alternatywa dla zup gotowanych na mięsie.


Jest zaskakująco łagodna w smaku i aksamitna, a jej zapach przekona do niej całą rodzinę. Tradycyjna zupa wigilijna w moim domu, choć u nas zawsze z grzankami (które potrafią zniknąć jeszcze przed nalaniem zupy ?) ☺ Uwielbiam ją, choć jeszcze nigdy nie miałam okazji gotować (zawsze robiły to babcia albo mama). Taka właśnie zupa z karpia pojawiała się u mnie w rodzinie.


Zupa z karpia jako alternatywa dla zupy grzybowej, czerwonego barszczu lub barszczyku sprawdza się całkiem nieźle. Generalnie zupa z karpia można zostać podana na dwa sposoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty