Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu.
Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem.
Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli.
Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Kochani czy oprócz książki znajdę jej przepisy w internecie bo dziwo nic nie mogę znaleźć!
Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania.
Polecam podawać ją z jajkiem na twardo. Sposób przygotowania przepisu: Chłodnik z botwiny Magdy Gessler. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy minut.
Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami.
Przepisy z książki quot;Kuchenne rewolucje. Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu. Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną!
Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni.
Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Zupa czosnkowa wg przepisu Magdy Gessler była hitem menu jednej z restauracji, które ratowała w Kuchennych rewolucjach.
Wszystkim gościom bardzo przypadła do gustu, i nie ma się czemu dziwić. To wyśmienite danie, mamy nadzieję, że będzie coraz bardziej popularne. Nie polecamy jej na kolację walentynkową, ale na każdą inną.
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z botwiny wg magdy gessler. Na stronie znajdziesz przepisy kulinarne.
Przenieś się w kulinarną podróż w przeróżne zakątki świata razem z Magdą Gessler. Z jajkami i ziemniakami! Zupa szczawiowa z jajkiem Magdy Gessler. Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną sałatkę z botwinką! Wypróbuj tradycyjny polski przepis na zupę szczawiową.
Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to mój smak wiosny i dzieciństwa! Zupa jest niezwykle łatwa i szybka.
To poza smakiem jej wielki atut, bo kto chce spędzać w kuchni cały dzień na gotowaniu, kiedy za oknem piękna pogoda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.