środa, 13 maja 2020

Zupa ze świeżych buraków

Zupę buraczkową podajemy posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. Ostatnie już, smętnie wiszące na krzaczkach pomidory gruntowe zasługują na coś szczególnego! Tym bardziej, że podczas dni włoskich w. Moja mama zawsze gotowała barszcz ze świeżych buraków, więc dla mnie to jest świąteczna tradycja. Nie zamierzam tego zmieniać, gdyż barszcz to moja ulubiona zupa wigilijna i to właśnie w takim wydaniu.


Robię go zawsze na oko, próbując jego smak podczas mieszania wywarów.

Smaczna sałatka do drugiego dania. W grudniu opublikowaliśmy przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie. Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów, które kupiłam na wrocławskiej Hali Targowej, na warzywnym bulionie z lubczykiem była przepyszna.


I to do tego stopnia, że aromatyczny zapach ściągnął do kuchni nawet dzieci! Choć nie są szczególnymi wielbicielami grzybowych zup, po ostatnim wypadzie w góry nabrały do nich jakby więcej życzliwości. Ponieważ tę zupę można także ugotować ze świeżych buraków, a do zakwaszenia użyć soku z cytryny, uzupełniamy nasz katalog przepisów o taką wersję. Dodane przez zojkaw: Tylko o kuchni.


Poszukuje wyprobowanego przepisu na zupe-krem ze szparagów.

A czy próbowałaś barszcz czerwony bez gotowania Winiary lub Gorący Kubek. Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze. Kiedyś tylko ocet używano nasze babcie prababcie i żyją do dziś a wy wypisujecie ze to trutka.


Litrów do zupy sie nie leje tylko aby do smaku bez przesady. Jest świeżo, sezonowo i zielono. Zupa ze świeżych ogórków gruntowych ma delikatny i orzeźwiający smak, w sam raz na koniec lata.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dla mnie to był smak tego weekendu. Przepis na Surówka ze świeżego buraka. Surowy burak zawsze kojarzył mi się z posmakiem ziemi i po prostu za nim nie przepadałam. Zupa Ze Świeżych Buraków - informacje, zdjęcia, materiały video.


Z racji tego, że używam buraków surowych dodaję je na samym początku, już w tym momencie zupa powinna zrobić się mocno purpurowa. Dorzucamy majeranek, kilka kulek ziela angielskiego, i 2-małe liście laurowe. W zależności od upodobania do miękkości warzyw, marchew i seler dodajemy od razu lub po kilkunastu minutach.


Do pasztecików konieczny jest barszczyk! Nie miałam przygotowanego zakwasu, więc zrobiłam go ze świeżych warzyw. Wyjątkowego koloru i smaku zupa krem z pieczonych buraków nabrała po dodaniu do niej soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy.


Barszczyk czerwony ze świeżych buraków Wszystkie warzywa obrać i umyć.

Następnie wszystkie oprócz ziemniaków i buraków wrzucić do garnka, zalać wodą i postawić na średnim ogniu. Wywar musi się gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie buraki zalać wodą w mniejszym garnku i ugotować. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów Teraz, kiedy sezon na grzyby w pełni, koniecznie trzeba wypróbować różne możliwości wykorzystania grzybów w kuchni.


Ja postanowiłam ugotować. Zupa z grzybów leśnych, świeżych borowików i podgrzybków, zbieranych wspólnymi, rodzinnymi siłami. Może dlatego była taka smaczna ;) Zabielana śmietaną i podawana koniecznie z makaronełazanki, kokardki, ale nawet tagiatelle bardzo dobrze wypadło z tą gęstą i aromatyczną zupą grzybową.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przyznam się, że ugotowałam ją pierwszy raz bo zazwyczaj gotuję zupę ogórkową z kiszonych ogórków, a ze świeżych przygotowuję w lecie chłodnik ogórkowy. Miałam jednak ochotę na lekką zupę z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które zwykle mamy pod ręką. Polecam fanstastyczną zupę, wygodną z domowych zapasów, które robimy właśnie teraz latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze.


Bardzo lubię zupy kremy z buraków. Znajdziesz u mnie wiele takich propozycji. Zupa kalafiorowa to danie, które może występować w wielu różnych formach.


Ugotowany z kostką rosołową kalafior można zmiksować, by stworzyć lekkostrawną, niskokaloryczną zupę w wersji dla osób dbających o sylwetkę. Pyszna kremowa zupa ze świeżych pomidorów, ugotowana na domowym bulionie jarzynowym. Lekko zabielana śmietanką i aromatyzowana świeżą bazylią.


Gorąca zupa sprawia, że zanurzony w niej ser delikatnie się rozpuszcza. Dodatkowo łagodzi jej smak, szczególnie gdy wybierzemy opcję bardziej ostrą z dodatkiem chili. Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem.


Dodatek świeżego tymianku i aromat pomarańczy - to dodatki smakowe, które czynią zupę jeszcze bardziej ciekawą. Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do dużego garnka.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty