Kroki wykonania: Żeberka umyć pokroić,zalać litrami wody,zagotować. Cebulę i por pokroić,warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić do wywaru,pogotować min,dodać przyprawę listek laurowy , czosnek i umyty groch,gotować do miękkości żeberek. Sycąca i rozgrzewająca grochówka.
Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą. Doprawiona czosnkiem i aromatycznym majerankiem zupa grochowa rozgrzewa i zachwyca głębią smaku. To swojskie danie świetnie komponuje się z wiejskim chlebem albo z kleksem gęstej kwaśnej śmietany.
Zupę grochową można również podać w bardziej atrakcyjnej formie, wykorzystując do tego miseczki chlebowe. Czy moderacja, to praca ? Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze! Groch opłukałem i moczyłem w wodzie przez całą noc ,odcedziłem.
Warzywa wkładamy do garnka, który napełniamy litrami wody. W taki sposób na ogniu przygotowujemy wywar warzywny z odrobiną soli. W między czasie groch płuczemy w wodzie i dodajemy do wywaru.
Wędzonkę zagotować w całości wraz z pokrojonymi w kostkę włoszczyzną i ziemniakiem. Boczek gotujemy przez około minut w.
Miękką wędzonkę wyciągnąć i pokroić w kostkę wg uznania, po czym wrzucić z powrotem do garnka. Cebulę zezłocić na patelni i dodać do całego wywaru. Sprawdź przepisy na doskonałą zupę grochową! Dodatek suszonych ziół, m. Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody.
Po tym czasie przelać go wraz z wodą do rosołu i gotować do miękkości. Pyszna, lekka zupa - takie ostatnie łapanie smaków lata i jesieni. Tradycyjna polska zupa ,u mnie z dodatkiem kiełbasy. Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień.
A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach. Wówczas zupę można przygotować w pół godziny. Moja mama zawsze miała dla nas zupę na obiad.
Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Klasyczna zupa grochowa z boczkiem będzie przepyszna, gdy przygotujemy ją z Zupą grochową Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem marchewki, pietruszki oraz ziemniaków i podamy z kawałkami chrupkiego boczku oraz siekaną natką pietruszki. Na domowy obiad - przepyszna zupa grochowa z boczkiem, na Bulionie na żeberkach, z warzywami i ziemniakami oraz wysmażonym wędzonym boczkiem z czosnkiem i cebulą, doprawiona majerankiem.
Ułatwimy sobie pracę, jeśli warzywa i ziemniaki zetrzemy na tarce do plasterkowania. Zupa krem z pieczarek przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Można dodać również serek topiony, który sprawi, że potrawa będzie miała konsystencję kremu.
Wybornie smakuje zupa pieczarkowa z makaronem oraz zupa pieczarkowa z ziemniakami.
Mając taki ugotowany groch w lodówce, możemy w prosty sposób przyrządzić z niego grochówkę (albo np. ostatnio prezentowane orientalne danie dhal ). Pyszna i super sycąca zupa fasolowa, którą zna każdy Polak. Moja zupa fasolowa przepis - prosty, sprawdzony, pyszny! Przede wszystkim zupa fasolowa powinna być dość gęsta i bogata w składniki.
Ugotowanie zupy grochowej zajmie nam wtedy około pół godziny, dlatego warto od czasu do czasu, zwłaszcza w zimne i pochmurne dni, spróbować podać na obiad zupę grochową z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami. Groch płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy razem z kiełbasą i ziemniakami. Szponder kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do grochówki. Gotujemy kolejne minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy sporą łyżkę majeranku. Jeśli masz ochotę, dodaj wędzony boczek lub kiełbasę, wyjdzie bardziej tradycyjna. Zawsze robiona w naszym domu w sposób tradycyjny, bo tak Tato zajadał w wojsku i taką pokochał :). Grochówka – ulubiona zupa mojego Taty.
Koniecznie z grochem łuskanym, żaden inny nie wchodzi w grę, bo wtedy to już nie tradycyjna zupa grochowa i smakuje zupełnie inaczej. Podobnie mięso – koniecznie owędzane. Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis na tę zupę przekazywany jest w Polsce z pokolenia na pokolenie, i wciąż cieszy się niegasnącą popularnością wśród smakoszy rodzimej kuchni.
Istnieje przeświadczenie, że prawdziwej grochówki możemy. To nie jest zupa grochowa w domowym stylu. To wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku, które ma nasycić i zregenerować wyczerpane ćwiczeniami ciało żołnierza. Jak widać, lista przepisów na zupę warzywną z ziemniakami jest długa. Ja z kolei zdziwiłam się kiedyś, gdy bratowa powiedziała mi, że u niej w domu ogórkową jada się na trzy sposoby - z ziemniakami, z ryżem, lub z makaronem.
U mnie bywała tylko z ziemniakami. Z ciekawości zrobiłam kiedyś z ryżem i od tej pory taką częściej gotuję, bo domownikom lepiej smakuje z ryżem właśnie. Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na godziny. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania.
Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla Twojego organizmu, dlatego też powinny zaspokajać od do dziennego zapotrzebowania na kalorie. ZUPA GROCHOWA Z BOCZKIEM WĘDZONYM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.