Durszlak - pyszny makowiec japoński z gotowej masy makowej. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.
Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz.
Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Makowce to ciasta z wieloletnią tradycją. Trudno wyobrazić sobie święta bożonarodzeniowe bez przepysznego makowca na stole. Oprócz maku, wyjątkowego smaku dodają temu ciastu bakalie w postaci migdałów, rodzynek czy włoskich orzechów. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.
Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć.
Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka. Zawsze szybko znika z patery.
Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Ciasto z makiem i jabłkami.
W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie. Absolutnie nie przebija smak masła. Chyba rzeczywiście warunkiem jest dobre utarcie go z cukrem na biały puch. Piekłam kiedyś z gotowej masy makowej ale ten o wiele lepiej smakuje. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową.
Nie wszyscy jednak mają. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu.
Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Niezwykle lekki i wilgotny makowiec. Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta. Skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać, następnie połączyć z masą makową.
Oddzielić białka od żółtek. Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec smacznego, puszystego makowca z dodatkiem jabłek. Na Twojej liście zakupów znajdą się: jabłka, kasza manna, jajka, kostka do pieczenia, gotowa masa makowa z puszki, cukier puder oraz bakalie.
Przyznam się szczerze, ze robiłam go z gotowej masy na B. Pozdrawiam serdecznie Pani Agnieszko i życzę spełnienia marzeń w Nowym Roku ? Do miski przełożyłam masę makową. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Masa makowa składa się z mielonego maku, bakalii, orzechów, skórki pomarańczowej - dodaje się do niej często również jajko, które wiąże konsystencję,a także miód lub cukier, dla osłody. Coraz częściej przygotowuje się makowiec z gotowej masy makowej - dostępnej w sklepach w puszkach. Gotowe podziel na dwie części. Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok godzinę.
Po wystudzeniu przekręcamy przez maszynkę. Kasze mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Daktyle kroimy w plastry i dodajemy do masy. Jabłka ścieramy na tarce na duże nitki. My jednak radzimy zastosować proporcje podane w przepisie - zapewniamy, że ciasto nie wychodzi zbyt słodkie :) Drogi Gościu, wszystko zależy od tego z jakiego przepisu przygotowujesz masę makową.
Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.