poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Ostatnia warstwa lasagne

W naczyniu do zapiekania ukladac : lasagne , sos z watrobka, sos beszamel,ser. Ostatnia warstwa : lasagne , beszamel, ser i tarta bulka. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić. Lasagne to kolejna moja wariacja na temat makaronu. Przyznam się, że to moje drugie z kolei podejście do tej potrawy.


Pierwsze nie satysfakcjonowało mnie do końca. Miałam za mało składników i wyszła za cienka i za mało pomidorowa. Zawzięłam się i zrobiłam całkiem po swojemu. Powtarzać wszystko dopóki lasagne nie zrównają się z brzegami formy.


Na końcu obficie posypać parmezanem. W naczyniu ukladac : lasagne, kapuste, sos beszamel,sos bolonski i ser féta. Zapraszam Was po przepis na lasagne – danie przygotowane według reguł postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej. Zamiast tradycyjnych płatów ciasta lasagne użyłam plastrów cukinii, farsz to pyszne warzywa przygotowane jak do ryby po grecku, tylko fit. To pomysł na obiad czy lunch do pracy.


Układać warstwami lasagne (surowe), sos. Posypywać pokrojona w kostkę mozarella. Pod koniec zapiekania posypac startym parmezanem M. Warstwy układamy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być beszamel posypany parmezanem. Całość pieczemy minut w 1stopni. Zaloguj się by zagłosowa.


Jeśli dobrze rozumiem:ostatnia warstwa to makaron zalany dokładnie sosem i posypany serem, piec bez przykrycia aby się zrumienił serek. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią.


Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do. Dzięki temu lasagne będzie chrupiąca z wierzchu. Włóż lasagne alla bolognese do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200°C przez minut. Po tym czasie, wyciągnij z piekarnika i podawaj na gorąco.


Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Na makaronie rozsmarować sos beszamelowy, rozłożyć oliwki i tartą mozzarellę (jeśli używacie). Cienkie plastry cukinii zastępują w tym przepisie tradycyjne płaty makaronu lasagne, farsz to pyszny sos warzywny. Danie wegańskie, fit, bezglutenowe, bez laktozy i bez nabiału, bez jajek, lekkostrawne i niskokaloryczne. Na minut przed końcem czasu pieczenia na lasagne układamy dekoracyjnie bardzo cienko ukrojone plastry pomidora.


Ułóż pierwszą warstwę lazanii, na nią wyłóż porcję farszu. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1stopni i zapiekaj przez minut. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.


Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. I do piekarnika, na ok minut, na 1stopni, termoobieg. Warstw będzie tak duzo, az zapełnimy naczynie zaroodporne.


Uwaga: ostatnia warstwa to sos serowy. Dobrze byloby gdyby zakrył sos pomidorowy, ale na początku nie jest to łatwe, póżniej juz wiadomo, ile go nalezy zostawic, zeby tak sie stalo. Teraz wszystko do piekarnika 1C około h. Jeśli nie boicie się o figurę, możecie na spokojnie polać każdą warstwę sosem beszamelowym. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-porcje): 5g mięsa mielonego płatów makaronu lasagne ok.


Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Wykładamy kolejno: makaron, sos beszamelowy, mięso, starty ser. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.


Z podanych składników powinniśmy otrzymać cztery warstwy. Była to moja lasagne w życiu od początku do końca robiona samemu i wyszła naprawdę smakowicie. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy około minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty