czwartek, 21 kwietnia 2016

Warstwy lazanii

Przykryć ostatnią warstwą lazanii, polać resztą beszamelu, posypać parmezanem i zapiec minut w temp. Re: lazania - konkretne pytanie Pytam bo pomyślałam sobie, że może te dolne warstwy muszą pooddychać za pomocą przerw między placuszkami. Jak nie muszą to zrobie całe placki. Na makaronie rozprowadź cienką, ale pełną warstwę farszu mięsnego.


Na farsz mięsny wyłóż tarty ser.

Postaraj się rozłożyć go równomiernie po całej foremce, pamiętając o tym, by zostawić odpowiednią ilość składników również na dalsze warstwy lazanii. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem. Rozprowadź około szklanki sosu mięsnego na pierwszej warstwie lazanii. Cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i. Zastanawiacie się pewnie co łączy lazanię i cebulki kwiatowe? Może to zabrzmieć nieco zaskakująco, ale przepis na tą włoską potrawę ma bardzo wiele wspólnego z kwiatami.


Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.

Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem.


Wygląda przepysznie, robię podobną. I nie zgodzę się z lippy-2 bo o ile warstwy makaronu które są w środku lazanii rzeczywiście wchłaniają sos to wierzchnia warstwa lubi w trakcie pieczenia wysychać, więc warto chociaż tych kilka płatów obgotować. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około minut w temperaturze 1stopni C. Mi lazania zawsze wychodzi lepiej w większych formach - takich, że osobowa rodzina zajada się daniem przez dni.


Teraz można układać warstwy z tych wszystkich dobroci. Na dno naczynia wylewamy cienką warstwę sosu pomidorowego i na nią układamy płaty makaronu (nieugotowanego oczywiście). W wolne miejsca należy dołożyć połamany makaron, jeśli cały się nie mieści.


Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 1stopni i zapiekaj przez około minut. Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni.


Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu.

Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem. Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii.


Piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni C, około - minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę lazanii, na którą wykładamy część farszu.


Od nas zależy ile pięter chcemy uzyskać, ja preferuję dwie warstwy mięsne przełożone trzema warstwami lazanii. Gdy już cały farsz wyłożyliśmy, przykrywamy go resztą płatów i układamy na wierzchu kilka wiórków. Ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem beszamelowym. Po upieczeniu zdjąć folię i jeszcze 5-min piec lazanię.


Lazanię wstawić do nagrzanego do 2st. Sposób przygotowania lazanii: 1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, a potem podsmaż je na oleju, aż się zarumienią. Na patelnię z podsmażoną cebulą i czosnkiem wyłóż mięso mielone, przypraw je solą, pieprzem i oregano i smaż do momentu, aż zmieni kolor z różowego na jasnobrązowy. Ułóż pierwszą warstwę lazanii, na nią wyłóż porcję farszu.


Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Całość zalej sosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1stopni i zapiekaj przez minut. Na minut przed końcem, wyjmij lazanię i posyp serem, wstaw ponowne do piekarnika i. Górną warstwę sera dla smaku i koloru przyprószam ziołami i czerwoną papryką.


Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę na drugiej półce od dołu w 2st. Gdyby górna warstwa sera zbyt mocno się zrumieniła można blachę w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową. Większość jednak skłania się ku temu, żeby dodać więcej sosu, w którym listki.


Przykrywam następn± warstw± lazanii i czynno¶ć powtarzam do wyczerpania składników. Formę wysmarować sosem beszamelowym, układać płaty lazanii, na nie warstwę sosu i kilka plasterków sera, lazania, sos i tak dalej. C, aż się beszamel delikatnie nie zrumieni. Na koniec przełóż warstwy lazanii – na dno talerza rozłóż plastry cukinii, delikatnie rozsmaruj na nich nieco grzybowego farszu i powtarzaj czynność, aż uzyskasz warstwy lazanii. Na wierzchu rozsmaruj hojną ilość sosu pomidorowego.


Udekoruj gałązkami tymianku. Za przygotowywanie lazanii zabralam sie o godz i co teraz jak juz dawno jest gotowa a do obiadu bedzie zimna Myslalam ze to dluzsza jazda Do tej pory myslalam ze kazdy trzeba gotowac Dzieki za pomysl. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu.


Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 1°C przez minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty