poniedziałek, 22 lutego 2016

Cydr przepis

Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Wyprodukowanie w domowych warunkach cydru jest bajecznie proste. Wino praktycznie zawsze się udaje.


Proces tworzenia tego napoju i odkrywania jego smaku daje dużo radości.

Warto zrobić go samodzielnie w domu. Podajemy przepis na domowy, orzeźwiający cydr. Chętnie pijają go Hiszpanie. Jeśli zdarzy nam się nadmierny urodzaj owoców, a szarlotka już się przejadła – warto przygotować kilka butelek jabłecznika. Istnieją dziesiątki metod przygotowywania tego napoju.


W internecie można znaleźć wiele różnych przepisów na cydr. My przygotowujemy go w najprostszy sposób: po wyciśnięciu soku z jabłek mielonych razem ze skórkami (najlepsze są Antonówki ze względu na obecność dzikich drożdży na skórce) zlewamy go do gąsiora z rurką odpowietrzającą bez żadnych dodatków.

I chociaż znaliśmy ten napój i wytwarzaliśmy pod nazwą jabłecznik dawno temu – przez jakiś czas był przez nas zapomniany. Czy ktos mógłby polecic którys przepis? Ja wykorzystałem przepis na Polski cydr l. Do szerokiego większego garnka wsypać cukier trzcinowy, rozprowadzić go po całej powierzchni dna.


Ustawić na ogniu i podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania aż cukier się skarmelizuje: rozpuści, zacznie lekko się dymić i ściemnieje (będzie brązowy, ale nie czarny!). Oczywiście produkcja cydru to nie apteka, więc nie musicie się trzymać ściśle tego co będzie tu napisane - a wręcz przeciwnie, zachęcam do eksperymentów. Drozdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (szklanki). Już wiecie, że ogórki kiszone czy też kapusta, to nie jedyny pomysł na kiszenie. Dziś zrobimy prawdziwy jabłkowy cydr.


Umiejętność produkcji cydru, znana była od pokoleń, szukając dokładnych dat nie mogłam jednak zaleźć jednej konkretnej. Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy to produkt fermentowany, przez wielu określany jako owocowy kompromis między piwem a szampanem. Popularny i smaczny, posiada również ciekawe właściwości odżywcze, o ile konsumowany jest z umiarem. Przepis na domowy cydr: Piwosze określają cydr jako piwo jabłkowe, miłośnicy wina wolą nazywać ten napój lekkim winem stołowym.


Nieważne jak go określimy - cydr wyróżnia się.

Słyszałyście kiedyś o cydrze? Ten francuski napój zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Kiedyś znany był u nas pod bardziej swojsko brzmiącą nazwą - jabłecznik. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na cydr lubelski. Najczęściej produkuje się go z jabłek, ale można również z gruszek.


Trunek ten dzieli się na musujący, gazowany oraz zwykły, czyli niemusujący. Domowy cydr z gruszek (Perry) przepis. Zachęcony niebywałym sukcesem mojego przepisu na cydr z jabłek (ponad tys. polubień i pond tys. wejść na przepis każdego miesiąca) postanowiłem pójść o krok dalej i zrobić kolejny cydr, tym razem z gruszek (ang. Perry).


Nigdy nie robiłem cydru z gruszek, więc ten wpis będzie zapisem moich doświadczeń, którymi chcę się podzielić. Przepis na cydr - składniki: Do przygotowania domowego cydru niezbędna jest duża ilość jabłek, około sztuk. Ważne, by kupić odpowiednie jabłka - proc.


Okazuje się, że przepis na ten trunek jest bardzo prosty. A w dodatku koszty jego produkcji są naprawdę niewielkie. W sklepie litr cydru kosztuje zł. Grzany cydr to strzał w dziesiątkę – dla mnie jest o niebo lepszy od grzanego wina!


Jeśli nie próbowałeś nigdy cydru (to taki gazowany napój z jabłek, trochę jak jabłkowy szampan), a tym bardziej – cydru w wersji grzanej, to ten przepis jest dla ciebie. Odmiana tak co daje jasny sok. Czy do zrobienia cydru potrzeba setek metrów specjalistycznych rurek, czterech rodzajów drożdży i poradników winiarskich? Z najprostszym przepisem poradzi sobie każdy. Obiecuję, że nie zawiera specjalistycznego słownictwa ani dziwnych sprzętów!


Marzenia o cydrze zaczęły się następująco: przeniosłam się do Szwecji i zamieszkałam naprzeciwko sadu. Na czele cydrowej rodziny, prosto z jabłka! To od niego wszystko się zaczęło.


Wytwarzany w 1 ze świeżo wyciśniętego soku z dojrzałych, polskich jabłek, którym zawdzięcza intensywny i orzeźwiający smak. Po teście brytyjskich cydrów przyszedł czas na odrobinę praktyki. Cydr Lubelski Klasyczny.


W zeszłym roku z powodzeniem podjąłem się produkcji domowego cydru na bazie soku jabłkowego z kartonika. Powstało butelek, które rozeszły się niemalże w tydzień. Nie musisz zadawać sobie pytania gdzie kupić dobry cydr, teraz możesz przygotować go samodzielnie. Miej pewność jego smaku i gwarancję najwyżej jakości składników użytych do jego przygotowania. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie.


Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty