wtorek, 16 lutego 2016

Co do zurku

Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny.


Nie może jej również zabraknąć na wielkanocnym stole, a gdzieniegdzie także podczas wieczerzy wigilijnej. Wbrew pozorom przygotowanie żurku od podstaw, na domowym zakwasie, to wcale nie taka trudna sztuka.

Kochamy zupy i wszystko co z nimi związane! Jest nas troje i razem zarażamy miłością do zup w każdej postaci. W kuchni Agaty zupy to często nie tylko obiady, ale też kolacje i śniadania. Ania zabiera nas w międzynarodowe podróże pełne egzotycznych smaków. Co do kwestii żur-barszcz, to są przeróżne zdania.


Chleb do żurku sprawi, że podana w nim zupa zauroczy wyglądem. Mam zaległości z zakwasem na żurek.

Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Czy może mnie ktoś uświadomic co mam robić żeby dodac przepis do ulubionych? Jaki chleb kupić do podania żurku?


Dylematy zaczynają się już podczas wizyty w piekarni lub markecie. Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem. Gdy pieczywo jest już w domu, a żur pyrkocze na gazie, zabieramy się do przygotowania chlebków. Jak wydrążyć chleb do żurku? Co zrobić, żeby był chrupiący?


Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.


W trakcie kiszenia, co jakiś czas zaglądamy do naczynia, czy nie pojawia się pleśń i mieszamy miksturę. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce do tygodni.

Warto odłożyć 2-łyżki, które później w miejsce chleba użyjemy do przygotowania kolejnej porcji. Albo do szpinaku – dodaje się zmiksowaną papkę chlebową pod koniec gotowania (świeżego) szpinaku na patelni. Myślę, że w zasadzie wszędzie można to dodać zamiast zasmażki czy innych specjałów znanych w naszych stronach, ale też właśnie do zimnych, niegotowanych potraw. Do garnka dodaj wędzonkę, białą kiełbasę, ząbki czosnku. Wszystko zalej bulionem warzywnym.


Po upływie wyznaczonego czasu, wlej zakwas na żurek wraz z mąką. Do żurku dodaj sól, a także majeranek, wszystko wymieszaj. Zapach chleba unosi się po całym domu,jednak to był bardzo dobry pomysł aby użyć żurku do wypieku chleba,Pięknie wyrośnięty ,chyba zatrzymam się na pieczeniu chleba właśnie z dodatkiem żurku.


Przepis na niego znalazłam Tutaj,ale technologia jego wykonania nie bardzo do mnie przemówiła więc zrobiłam to w bardziej tradycyjny sposób. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie (co najmniej podwoi objętość), wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść. Tutaj możesz poznać przyprawy i dodatki do żurku, a także dowiedzieć się jak doprawić żurek.


Uformować kulę, odciąć z niej cienki pasek, który będzie stanowił uchwyty do. Jak zrobić prawdziwy staropolski żur? Przyprawy i dodatki do żurku.


W przypadku żurku niezwykle istotne jest jego odpowiednie doprawienie. Istnieje mnóstwo przypraw i dodatków, którymi możemy doprawić żurek, aby jego. Jeszcze do niedawna nie znosiłam żurku, w sumie to od dziecka. Jak był podawany na Wielkanoc to zawsze się wymigiwałam aby go nie jeść :).


Ale gusta się zmieniają i ja polubiłam żurek ale tylko robiony od początku do końca samodzielnie w domu- czyli robiony na zakwasie zrobionym samodzielnie. Chętnym dodaję do talerza połówki jajka na twardo. Czasami dodaje pół łyżeczki cukru na przełamanie smaku. Dosłownie,tyle wystarczy.


Cukier dodaję w tej ilosci do pomidorówki,ogórkowej,kapuśniaku i barszczu. Mają natychmiast inny smak. Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania.


Niektóre z zamieszczonych tu informacji wymagają weryfikacji. Dokładniejsze informacje o tym, co należy poprawić, być może znajdują się w dyskusji tego artykułu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty