piątek, 5 lutego 2016

Jak przygotować pieczarki

Jak przygotować pieczarki

Pieczarki smażone z chili Przepis na bardzo szybką koreańską przystawkę. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Pokrojone w kostkę pieczarki z cebulką i przyprawami dusimy na oliwie, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne. Pieczarki duszone idealnie sprawdzą się w roli sosu do mięsa, klusek śląskich czy gotowanych ziemniaków, a także jako farsz do pizzy czy zapiekanek. Jak najlepiej przygotować pieczarki?


Ale jak pieczarkę usmażyć tak, żeby jej nie udusić bądź nie ugotować? Sekretem jest pozbycie się z pieczarek wody. Przetestuj nasz trik na idealnie wysmażone pieczarki i przekonaj się, jak w parę chwil wyczarować pyszny dodatek do wielu dań!


Pokrój pieczarki w mniejsze kawałki i zacznij. Po ugotowaniu pieczarki odcedzamy i osuszamy. SPOSÓB PODANIA: Pieczarki mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw (kasz, ryżu lub warzyw). Mogą być również bardzo dobrym głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu.


Sprawdź, jak ugotować suszone oraz mrożone grzyby. Jak przygotować pieczarki do przechowywania? W celu przygotowania pieczarek do dalszego przechowywania należy przede wszystkim usunąć wszystkie zabrudzenia z podstawy trzonu. Do oczyszczania grzybów najlepiej użyć niewielkiej szczoteczki oraz papierowego ręcznika.


W lodówce pieczarka biała przetrwa maksymalnie do dni, brązowa. Pytacie mnie w mailach jak ugotować pieczarki. Najczęściej gotuje się je do sałatek tak, aby nie jeść grzybów na surowo. Tak robiła zawsze moja mama i tak ja również. Mam prosty sposób na to jak ugotować pieczarki w prawidłowy sposób i bezproblemowy jednocześnie.


Jak przygotować pieczarki

Smażone pieczarki - sposób przygotowania: Pieczarki umyj i osusz. Odkrój trzony przy samym kapeluszu. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i chwilę smaż, dodaj pieczarki i, mieszając, smaż, aż wchłoną tłuszcz. Zmniejsz płomień, smaż minut, aż sok odparuje.


A może masz pomysł jak ją ulepszyć? Podziel się z nami swoim komentarzem! Myjemy i oczyszczamy pieczarki, następnie kroimy je w kawałki.


Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło i dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę żeby ją poddusić. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i razem dusimy. Po podaniu skrapiamy sokiem z cytryny. Wyjęłaś mi to z ust - spod paluszków.


Osobiście jak już pieczarki są prawie usmażone dodaję cebulkę i dalej smażę, a ż pieczarki i cebulka będą zrumienione. Cebulkę później, bo jeśli pieczarki puszczę złośliwie sok to można je jeszcze odparować zrumienić, a jak się doda cebulkę to już się nie da. Pieczarki najlepiej małe ewentualnie mogą być większe przekrojone na pół umyć i osączyc, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Posypać przyprawą do pizzy ok 1-łyżki.


Pyszne pieczareczki w sam raz jako dodatek do obiadku. Pieczarki w piecu strasznie sie wysuszają, tzn oddają dużo wody, co oznacza, ze się kurczą - więc jeśli nafaszerujesz małe, to z pieca wyjmiesz mikroskopijne. Poza tym ja wolę je najpierw podsuszyć (wyjąć z lodówki, umyć, sprawić (=pozbawić ogonków) i zostawić na wyjętej z pieca kratce na 2 żeby nieco.


Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Zawsze kupuję pieczarki białe, jędrne, zamknięte, jak najmniejsze i nigdy nie obieram. Polędwiczki wieprzowe - przepis. W ten sposób przygotowane polędwiczki nadają się też do sosu, na przykład śliwkowo-grzybowego. Do koszyka wrzuć jedynie ładnie wyglądające, jak najbardziej białe grzybki.


Kiedy już kupiłeś odpowiednie pieczarki czas je przygotować. Dokładnie je umyj pod bieżącą wodą. Jeśli to koniecznie obierz, ale jeżeli są jędrne i świeże, nie musisz tego robić. Prawie każdy z nas lubi pieczarki i pewnie niejednokrotnie je jadł.


Dodaje się je do sałatek, zup bądź zapiekanek. Ale czy kiedyś ktoś z Was próbował grillować pieczarki? Grillowane pieczarki są przepyszne!


Pieczarki obrane lub tylko umyte, jak małe to całe, większe pokrojone na ćwiartki, wrzucić na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Najpierw puszczą sok, poczekać aż wyparuje, jeszcze troche smazyć, az zaczną się rumienić,wtedy dodać masła, a na talerzu sól i pieprz. Smażyć, mieszając, na dość dużym ogniu.


Pizza z pieczarkami to klasyka gatunku. Choć wielu osobom może się kojarzyć z najtańszymi pozycjami z menu lokalnych pizzerii, to ja dziś przedstawią ją w wersji deluxe, którą przyrządzisz w prosty sposób w domowym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty