W rondelku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ciasta- jak wypływa natychmiast na powierzchnię można smażyć faworki. Zwracać uwagę na temperaturę oleju, żeby nie dymił- ja po rozgrzaniu oleju smażę na średnim ogniu. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej.
Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie. Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym.
Smażymy jak zwykłe faworki na gorącym oleju z tą uwagą, że w połowie smażenia przewracamy je na drugą stronę – inaczej spiecze się tylko dno, wierzch pozostanie surowy. Można podawać z konfiturą różaną lub ulubionym powidłem.
Mąz ma ogromna ochote na chrust i chciałabym mu go zrobić. Czy mozna chrust czy faworki smażyc na oleju np. Kujawskim czy tylko na smalcu?
Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem. Zobacz filSałatka z tuńczykiem.
Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Ale tak jak i pączki, także i faworki można przygotować w wersji pozbawionej elementu smażenia w oleju. Róże karnawałowe wyglądają bardziej efektownie od faworków.
Robimy je z kilku krążków ciasta, które sklejamy, a następnie smażymy jak faworki (na głębokim oleju). Lista przepisów na faworki na oleju z polskich blogów kulinarnych. Usmażone róże posypujemy cukrem pudrem.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ja robiłam tydzień temu na smalcu, a poprzednio na oleju – co kto woli.
W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Przepis na faworki Róże Karnawałowe. Róże są efektowniejsze od faworków. Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju.
Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury. Wśród wielu różnych przepis na faworki bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się również ten autorstwa Ewy Wachowicz. Tylko, gdy wpiszemy w googla „olej palmowy lasy deszczowe” to wychodzi na to, że smażenie na nim to dopiero tragedia (zwłaszcza dla orangutanów).
Na szczęście jem faworki na zwykłym oleju od lat i bardzo mi smakują. Pewnie nieco tracę z tej kruchości, ale jestem pewna, że warto. Taratuszki smażą się szybko. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany. Bez względu jednak na to jak je nazwiemy, zachwycają smakiem zarówno. Co robić, żeby tego uniknąć.
Tej piany jest tak dużo, że nie widzę w rondlu faworków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.