piątek, 5 lutego 2016

Malinowa beza

Specjalizujemy się w tworzeniu ślubnego DREWNIANEGO designu. Jeżeli nie mamy na stronie tego czego. Wygląda obłędnie, a także tak smakuje #128578; To zasługa lekkiej bezy oraz malinowego kremu z dodatkiem konfitury malinowej.


Do dekoracji wystarczą już tylko maliny i trochę gorzkiej czekolady. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście sami bezy, to się nie martwcie – to nie jest takie.

MALINOWA CHMURKA - IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - przełamana smakiem owoców pyszna beza :) Delikatne, idealne ciasto, które uwodzi smakiem! Małgosi, który podpił serca jurorów w siódmym odcinku Bake Off - Ale Ciacho! Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Przepis na malinową chmurkę widziałam w różnych wariantach, wszystkie je jednak łączy to, że połączenie takich składników musi smakować bosko!


Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Kruchy spó duża ilość malin w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńcząca ciasto chrupiąca beza z migdałami. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach.


Jednym słowem – uzależnia!

Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Tutaj świetnie smakuje także sama beza bez płatków. Chrupiąca beza z migdałami, krem z mascarpone, galaretka malinowa i kruchy spód z pewnością będą hitem każdego rodzinnego spotkania. Ciasto zdecydowanie łatwiej przygotować, jeśli jego pieczenie podzielimy na dwa dni – ja jednego piekę spód i robię galaretkę, a na drugi dzień robię krem i bezę oraz składam ciasto.


Malinową chmurkę najlepiej kroi się. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok. Nie wiesz, jak zrobić malinową chmurkę?


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na malinowa chmurka z bezą i migdałami. Wykorzystaj świeże lub mrożone maliny. Upiecz biszkopt lub przygotuj spód z ciasta kruchego. Pani czas w robieniu jednego dnia tego ciasta to podpowiem, że beza może leżeć nawet tydzień czasu tylko przykryta ściereczką. Ja tak robię w tygodniu piekę bezy a np.


Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa #128077; Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia #128521; Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus. Maliny, beza, bita śmietana i odrobina czekolady. Co powiecie na ciasto pełne takich smaków ? To moja propozycja na właśnie rozpoczynający się karnawał.

Ciasto jest wilgotne, kremowe, trochę tortowe i mimo dodatku bezy niezbyt słodkie. Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremówek i wuzetek. Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście.


Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką. Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy.


Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Słyszałam o tym cieście już chyba ze dwa lata temu, ale jakoś nie było mi po drodze, by je wykonać. W końcu się zmobilizowałam, gdyż świeże maliny się kończą i postanowiłam to wykorzystać.


Proste ciasto na delikatnym kruchym spodzie z sezonowym, doprawionym cynamonem rabarbarem. Kwasowość rabarbaru zostaje świetnie „przełamana” puszystą bezą z płatkami migdałów oraz konfiturą malinową, którą częściowo rozsmarowałam na podpieczonym spodzie a częściowo dodałam do rabarbaru. Duża ilość malin, galaretka również malinowa, ubita śmietana i beza :) Ciasto to wykonane jest na kruchym cieście, jednak mi w lodówce zalegały białka jaja, więc moja malinowa chmurka jest na podłużnych biszkoptach maczanych w soku malinowym :). Pyszne ciasto, wyglądem przypominające lekką chmurkę. Wszystko to za sprawą połączenia warstw kruchego ciasta, galaretki z malinami, lekkiemu kremu z mascarpone oraz delikatnej bezy na wierzchu.


Efektowne i łączące wiele smaków w sobie. Piekarnik nagrzać do 1stopni C. Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka (białka zachować do bezy).


Wszyscy chyba wiemy, że bezy i maliny to połączenie idealne. Słodkie, chrupiące bezy bardzo dobrze komponują się z kwaskowymi malinami i sosem malinowym. Dlatego też tak często do niego sięgamy. Tym razem w wydaniu małych bezików z sosem malinowym. Do tego oczywiście masa z serka mascarpone i bitej śmietany.


Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz żółtkami. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy.


Ja robiłam go dopiero pierwszy raz i muszę przyznać, że smakuje super #128578; Co prawda trzeba się przy nim napracować i spędzić kilka godzin w kuchni, ale warto!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty