piątek, 26 lutego 2016

Chłodnik z botwiny kwestia smaku

Idealna propozycja na upalny dzień. Można przechować go w lodówce i podać jeszcze jutro i pojutrze. Zresztą myślę, że do tego przepisu będziecie wracać przez całe lato.


W upały przecież nikomu nie chce się długo stać w kuchni ;-) Tarte ogórki, rzodkiewki, sałata, młoda cebulka i czosnek. Wszystko wymieszane z kefirem. Chłodnik litewski (z botwinki) z awokado i rzodkiewką.

Blanszowana botwinka z czosnkiem i śmietanką. Popularny chłodnik litewski, z botwinki, pomidorowy (gazpacho), ogórkowy i wiele innych. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.


Pyszny aksamitny chłodnik, który robi się - do momentu przecedzenia - podobnie jak zupę botwinkową. Do odcedzonego z liści i buraczków wywaru dodaje się jogurt i chłodnik w zasadzie jest już gotowy. Można podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub nieco inaczej, z sałatką z truskawek i fety. Podane z jajkiem lub bez cieszą smakiem w upalne dni.


Delikatny kolor i konsystencja.

Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Siekamy też pęczek koperku, rzodkiewki myjemy, usuwamy liście i drobno kromy. Zsiadłe mleko mieszamy z gęstą śmietaną w proporcji 2:1. Mleko mieszamy z wywarem w proporcji 1:1. Ugotowaną botwinę wystudzić.


Krok 2: Do miski wrzucić obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Dodać maślankę, kefir i śmietanę. Kiedy nie mamy apetytu, nie mamy ochoty na spędzenie długich godzin w kuchni, szybki w przygotowaniu i orzeźwiający chłodnik, jest tym, czego potrzebujemy! W dużym garnku zagotować szklankę wody.


Botwinę dokładnie umyć, buraczki obrać. Podobny do tego z ogórków na bazie świeżych odmian. Różni się posiekanymi orzechami włoskimi oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Jego smak zrównoważysz sokiem z cytryny lub limonki oraz miodem wielokwiatowym. Starta na drobnych lub grubych oczkach wymieszana z mleczkiem kokosowym lub jogurtem sprawdzi się w asyście koperku.


Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba! To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek! Lista przepisów na chłodnik kwestia smaku z polskich blogów kulinarnych.

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Kiedy to nastąpi zdejmuję garnek z kuchenki i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję kefir, czosnek, rzodkiewkę, koperek, sok z cytryny i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam. Wstawiam do lodówki na min h. Podaje z jajkiem ugotowanym na twardo pokrojonym w ćwiartki.


Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smakiem. Z pewnością zauroczysz się też kolorem tej potrawy. Smak świeżych ogórków łączy się tu z chrupką rzodkiewką i wiosenną botwinką, a takiemu połączeniu nie oprze się żaden. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!


Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest stopni na plusie.


Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni. Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni.


Jak sama nazwa wskazuje, chłodnik pomaga się orzeźwić, gasi pragnienie i głó a jednocześnie stanowi idealną, lekką. Kiedy botwina zmięknie, zdjąć z ognia i ostudzić. Wersja klasyczna poza botwinką, ogórkami, zieleniną i maślanką, kefirem lub śmietaną zazwyczaj zawiera także pieczone kawałki kurczaka lub indyka, my wolimy chłodnik bez mięsa.


Jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski? Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chłodnik z botwinką i ogórkiem. Dziś później, bo musiałam dzieci ogarnąć, teraz już oboje w domu, więc ciężko będzie ;-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty