Czy w cieście na faworki spirytus można zastąpić octem? Czy w faworkach nie będzie się wyczuwać posmaku lub zapachu tego octu? Czytałam w paru przepisach, że ocet można stosować zamiennie ze spirytusem ale boję się, że wyjdzie jakaś kicha. Dodane przez habana w: Tylko o kuchni. Jadlam pyszne ciesto biszkoptowe , przekladane masa z mleka z puszki (gotowanego) , wymieszanego z roztopionym na masle slonecznikiem!
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany!
Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Następnie dodajemy proszek i spirytus oraz łyżki margaryny. Całość ciachamy nożem dodajemy tyle śmietany aby dobrze się połączyło tworząc jedną całość. Niniejszym oświadczam, że faworki bez spirytusu udają się, są kruche i smakują dokladnie tak samo jak te ze spirytusem. Zamiast spirytusu dodałam podwójną ilość octu spirytusowego.
Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować.
Do klasycznej wersji ciasteczek podaje się jako dodatek łyżkę owocowego dżemu. Przygotowuje się je też czasami w formie różyczek z odrobiną konfitury w środku. Jeśli masz ochotę na faworki, nie musisz czekać na karnawał. Zapraszam dziś na tradycyjne faworki.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około - minut w temperaturze pokojowej (po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania). Tym razem postanowiłam zrobić faworki ze spirytusem (można zastąpić go np. octem). Proporcje, które dyktowała, starczyłyby dla całego bloku, postanowiłam więc zmniejszyć proporcję o połowę… ale i tak wyszło ich sporo.
Pyszne faworki inaczej chrust lub chruściki doskonałe na Tłusty Czwartek. Wypróbuj prosty przepis na faworki ze spirytusem dzięki czemu faworki nie kruszą się. Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze inny przepis na faworki to zapraszamy na pyszne faworki z dodatkiem cukru pudru. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem. Zobacz filSałatka z tuńczykiem. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta.
Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Mąkę zmieszaj ze śmietaną, żółtkami, proszkiem do pieczenia, spirytusem i solą. Wymieszaj i wyrób ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć lekką konsystencję, nie powinno być przy tym zbyt klejące (w razie konieczności podsyp je mąką). To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu.
Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. W Tłusty Czwartek w moim domu zawsze gościły pączki z różą, a w naszej kuchni razem z mamą przygotowywałyśmy faworki. Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak szybko rosną na gorącym oleju.
Informacje na temat: faworki spirytus. Kuchni Polskiej, faworki zawsze wychodzą pyszne i kruche, wbrew pozorom robi się je szybko i łatwo. Tych posypanych cukrem pudrem ciastek w kształcie złożonej kokardki nie sposób nie lubić. Robsona: proszek do pieczenia dodaje sie do faworków, zeby były bąbelki, tak działa ze spirytusem albo octem.
I smaży się je na smalcu (w moim domu to jedyna potrawa, do której w ogóle używamy smalcu), bo to ciasto wchłania olej i faworki są tłuste. Musze sie przyznać, że najczęściej idą na łatwiznę i nabywam faworki w cukierni lub zabieram mamie:) Obiecuję sobie i Wam, że zrobię faworki na Tłusty Czwartek. Moja mama dodaje spirytus a nie rum ale to chyba nie ma większego znaczenia. Poradźcie coś, bo kupiłam wszystkie potrzebne składniki, zapomniałam jedynie o.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.