czwartek, 25 lutego 2016

Pierniki które nie twardnieją

Nasz rodzinny przepis na miękkie pierniczki, które nie muszą dojrzewać. Z podanych składników wychodzi mała porcja pierniczków, taka na zwykły czas. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniki które nie twardnieją. Jeżeli poszukujecie przepisu na świąteczne, miękkie pierniczki, które nie twardnieją, to dobrze trafiliście. Przepis jest wielokrotnie sprawdzony i pierniczki zawsze udają się.


Są łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Nie zdążą dobrze wyjść z piekarnika a już znikają! A tak na serio, świetne są. Zastanawiało mnie nie wyrastanie zaczynu drożdżowego ani ciasta, ale moje obawy były niesłuszne bo wyszły tak pyszne, że musiałam chować przed moimi maludami bo wszystkie by wpałaszowały, a nawet polukrowane jeszcze nie były!


Właśnie upiekłam swoje pierwsze w życiu pierniki. Jeeejuu jakie one są smaaaczne. Innego przepisu nie będę próbować. Dziękuję autorce że dzieli się swoimi przepisami. Wesołych świąt wszystkim.


Trzeba wyciągnąć w odpowiednim momencie, bo delikatnie twardnieją po wystudzeniu. Jeśli zależy nam na jak najszybszym ich zmiękczeniu i skruszeniu, wkładamy do puszki metalowej z obierkami jabłka, które wymieniamy co 1-dni. Po tygodniu powinny być miękkie, pyszne i aromatyczne. Wtedy możemy je dodatkowo przystroić.


Jaja najbardziej niebezpieczne są w okresie letnim, wtedy może dojść do zatrucia salmonellą. Uzupełniłam przepis o lukier i tam ujęłam, żeby jajko zanurzyć na chwilę we wrzątku. Nie wiem czy to coś daje, ale wymyte jajko i sparzone nie powinno spowodować zatrucia. Robię ten lukier tylko na Boże Narodzenie i Wielkanoc i przyznaję,że do tej pory nic się nie wydarzyło, tym. Ciasto koniecznie trzeba cienko rozwałkować, dzięki temu są miękkie zaraz po upieczeniu i nie twardnieją.


Po upieczeniu nie przechowywałam ich w żadnym pojemniku i nadal były mięciutkie. Jeśli zależy Wam, żeby pierniki zmiękły nieco szybciej do puszki razem z pierniczkami można włożyć dwa kawałki jabłka bo wilgoś z owocu sprawi, że ciastka zmiękną szybciej. Pamiętajcie jednak, aby do puszki zaglądać i po dniach wymienić jabłko, żeby nie spleśniało bo wówczas wszystkie pierniki trzeba wyrzucić. Szybkie pierniczki, które nie muszą długo leżeć.


Jeśli tak jak ja nie zdążyliście przygotować pierniczków tygodnie przed Bożym Narodzeniem i teraz chcielibyście je zrobić, ten przepis jest właśnie dla Was. Ekspresowe pierniczki, które możemy zrobić nawet dzień przed Wigilią i od razu konsumować. Od kilku lat piekłam po – porcji pierniczków, które cierpliwie ozdabialiśmy i tuż przed świętami obdarowywaliśmy nimi naszych bliskich, przyjaciół i znajomych. Ja piekę pierniki mniej więcej miesiąc przed świętami, aby dać im czas na to, aby skruszały i zrobiły.


Pani Doroto, a Pani i Pani rodzina, które pierniczki wybiera na Boże Narodzenie? Ani ja ani moje otoczenie nie lubimy bardzo słodkich ciast czy ciastek i zastanawiam się czy wobec tego że chcę pierniki ozdobić lukrem mam robić je dokładnie wg przepisu czy ograniczyć ilość cukru i ewentualnie o ile. Pepparkakor, nadszedł czas na miękkie, puszyste pierniczki (jak pierniki z Kopernika lub pierniki toruńskie). Bezpośrednio po upieczeniu są bardzo miękkie, potem nieco twardnieją, ale nie na tyle by nie miało się Zobacz więcej. Mogą być to Lebkuchen – miękkie pierniczki, które pokrywa się lukrem.


Te niemieckie ciastka można od razu jeść, nie muszą leżakować, by nabrać kruchości. Jak zrobić miękkie pierniki bożonarodzeniowe? Jak upiec miękkie pierniczki świąteczne, które nie twardnieją? Dodatek korzennych przypraw i miodu w tradycyjnych przepisach sprawia, że pierniki są dość twarde po upieczeniu i potrzebują nieco czasu (a czasami domowych sposobów), by zmiękły.


Jeśli do tej pory nie masz pierniczków nic się nie martw :) oto przepis na pierniczki, które nie twardnieją, można je więc zrobić nawet przed samymi Świętami :) Składniki: kostka masła, czubatych łyżek miodu, szklanka cukru, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżki przyprawy do piernika (można dodać więcej), jajka, 1. Do tych co dziwią się, że ciasto na pierniki może leżakować i to aż tak długo. W zasadzie tygodni to jest nic. Prawdziwe toruńskie pierniki, które można kupić ale tylko dla wybranych ( są bardzo drogie) leżakują dwa pokolenia. Poniżej sprawdzony przez lata, ulubiony przepis czytelników na najlepsze pierniczki.


Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach. Jest to przepis Kaeru z Mniam Mniama.


Długo zachowują świeżość (nawet jeśli pominiemy smalec), a po upieczeniu od razu są mięciutkie i już nie twardnieją. Robię je na każde święta, są pyszne ! Mąkę wymieszać z soda, zrobić wgłębienie w środku, wlać mió dodać przyprawy korzenne, cukier masło i jajko. Pierniki korzenne meliphera.


W sieci krąży przepis na Katarzynki z bardzo dużą ilością proszku do pieczenia, co być może wielu z Was już odstraszyło. W przepisie, który wybrałam proszku nie ma, jest za to soda oczyszczona w ilości łyżeczki. Aby soda „zadziałała” musi w przepisie znaleźć się składnik o kwaśnym odczynie, np.


Mają dość ciemny kolor dzięki dodatkowi kawy, udekorowane lukrem. Początkowo po upieczeniu są twarde, po kilku dniach w zamkniętej puszce miękną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty