wtorek, 2 lutego 2016

Papryka faszerowana serem feta

Na moim stole papryka zagościła otulona ryżem z marchewką i kukurydzą, ale nie jest to dodatek konieczny. Ser feta pokruszyć do miski, cebulę drobniutko pokroić i dodać do sera. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski.


Liście mięty posiekać i dorzucić do farszu. Ser feta rozetrzeć z grubym świeżo zmielonym pieprzem, powinno być pikantnie. Nałożyć go wąską łyżeczką do papryk, delikatnie upychając, żeby ser dobrze je wypełnił.

Nadziewamy je najczęściej mięsem lub ryżem. Dziś papryka faszerowana serem feta zapiekana w piekarniku. Idealne danie na lekki obiad bądź kolację. Dla miłośników nadziewanych warzyw.


Sery włożyć do blendera, zmiksować na masę, doprawić solą i pieprzem, nadziewać paprykę przy pomocy worka cukierniczego. Papryczki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, wrzucić do wrzątku, blanszować minuty, osuszyć, odstawić. Ser rozgnieść widelcem na gładką masę, dodać zioła, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić skórką i sokiem z cytryny, odrobiną pieprzu. Ser rozdrabniamy widelcem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem (serek należy przesolić, gdyż mało słony serek zginie w połączeniu z papryką), a następnie nadziewamy nim paprykę.


Dodane przez konia w: Tylko o kuchni.

Papryka marynowana faszerowana fetą. Osobiscie nie robilam nigdy sera feta w zalewie , ale czesto taki kupuje bo go uwielbim , czesto kupuje male papryczki lekko pikantne nadziewane serem feta w zalewie z oliwy sa boskie , swietne sa tez mlode karczochy w takiej wlasnie. PAPRYCZKI Z SEREM Dzisiaj mam dla was papryczki z serem, dokładnie małe papryczki faszerowane serakiem feta w oliwie.


Oczywiście, każdy ma na nie swój, własny, wyjątkowy przepis. Przepisy na smaczną paprykę faszerowaną. To proste letnie danie, które zrobisz na kilka sposobów - upieczesz w piekarniku, zgrillujesz lub ugotujesz na parze. Wykorzystuj nie tylko żółty ser – feta, bałkański lub halloumi to inne warianty doskonałe do zapieczenia.


Niedokończone warzywa z puszki oraz te ze słoika mogą. Połączenie pieczonej papryki z serem feta. Do każdego słoika na podkręcenie smaku dołożyłam również po dwie faszerowane papryczki chili. Smak podkreślony bazylią.


Warto mieć taki słoiczek w swoich zapasach – przyda się, gdy przyjdą niespodziewani goście. Do tego wędlina, sery, oliwki i mamy świetne włoskie antipasti. Pieczona papryka z fetą Przepyszna, pieczona papryka z piekarnika podana z oliwą, ziołami i serem feta.


Po raz kolejny sprawdziła się reguła, że prostota smaku obroni się sama. Koniecznie wypróbujcie to pyszne połączenie, a jestem pewna że nie pożałujecie. Kasza jaglana, feta i pomidory zapiekane w czerwonej papryce to zdrowy, wegetariański i bezglutenowy pomysł na posiłek.


Danie jest proste do przygotowania i nie ma z nim wiele pracy.

Dwie połówki spokojnie wystarczą na posiłek dla jednej osoby, ale możecie też podać jedną połówkę jako dodatek do mięsnego obiadu. Na ten przepis natknęłam się na ulotce pewnego sklepu. Przeczytałam go i bardzo mnie zainteresował - połączenie papryki z fetą - to musi byc pyszne!


Nie czekajac długo postanowiłam wypróbować podpatrzony przepis, wprowadzając do niego własne modyfikacje. Przydało by się zjeść na obiad coś lekkiego i niewymagającego jeśli chodzi o spędzanie czasu w kuchni. Korzystając z sezonu na młody szpinak polecam kolejny pomysł na faszerowaną paprykę. Wiele osób ma nie miłe wspomnienia z dzieciństwa jeśli chodzi o szpinak.


Smaczna, warzywna przystawka. Włożyć ser w ziołach do papryki. Do wypieczonych w piekarniku słoików włożyć faszerowaną paprykę, dodać czosnek i zalać gorącą oliwą. Stuknąć słoikiem, żeby wyszło powietrze.


Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić. Strąk papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nie ginie ona w wysokiej temperaturze (nie ma enzymu rozkładającego tę witaminę). Cenniejsza od zielonej jest czerwona i żółta papryka. Wypróbuj nasz przepis na paprykę z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem.


Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty