środa, 10 lutego 2016

Ciasto na jagodzianki

Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na części, około g każda. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).


Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1godz).

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na części. Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód.


To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej. W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu.

Puszyste, świeże i pełne jagód - takie będą domowe jagodzianki. Mamy dla Was przepis na przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione. Ciasto szybko rośnie i jest puszyste, a dzięki żółtkom (a nie całym jajkom), prawdziwemu masłu, jest delikatne, bogate i długo zachowuje świeżość.


Natomiast całe jagodzianki po prostu rozpływają się w ustach! Jeśli doceniacie jakość i smak ciasta drożdżowego, nie zawiedziecie się na tym przepisie. Dodaj także rozczyn i resztę mleka: dokładnie i powoli wymieszaj składniki, a na końcu wlej rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Teraz wystarczy wyrobić ciasto, które następnie przykryj i odstaw, żeby wyrosło. Na koniec rozwałkuj je oraz pokrój na kwadraty.


Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego. Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Przygotowanie dania jagodzianki (bułeczki drożdżowe z jagodami) - puszyste i pełne jagód - prawie bez wyrabiania :) Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym.


Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. W tym czasie powinno ok.

Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Rewelacyjne, rozpływające się w ustach domowe jagodzianki z kruszonką. Jednym słowem przepyszne! Ciasto drożdżowe jest na samych żółtkach, dzięki temu jest bardzo mięciutkie, puszyste i ma ładny żółty kolor. JAGODZIANKI - NAJLEPSZY PRZEPIS - przepyszne, wypełnione jagodami drożdżowe, bułeczki oblane lukrem.


Przepyszne bułki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki (zwane też jagodnikami). Można je polukrować, ale nie jest to konieczne (jak dla mnie to lepsze są bez lukru, bo za bardzo za nim nie przepadam). Przepis na ciasto drożdżowe jest prosty, przygotowanie łatwe, jedynie rozciągnięte w czasie, a efekt kończowy - znakomity. Ciasto na jagodzianki wymaga użycia drożdży, a wyjść powinno wilgotne i puszyste. Znawcy zalecają, by jagody do nadzienia kupować między czerwcem a sierpniem.


Wtedy jest na nie sezon. Ciekawostką jest, że jagodziankami warto się zajadać, ale nie należy o nich śnić. Podobno oznacza to komplikacje w życiu osobistym i trudne emocje. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na kawałków, jeśli chcecie mieć duże jagodzianki, albo więcej, jeśli bułeczki mają być mniejsze.


Każdy z kawałków rozgniatać w dłoniach formując okrągły placek i układając na środku łyżkę jagód. Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagó sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić jeszcze na minut. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach.


Kruszonka: mąkę razem z cukrem wsyp do miski, dodaj drobno posiekane zimne masło i rozcieraj palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połącz składniki w jednolite ciasto. Dzisiaj zapraszam na jagodzianki –pulchne i pyszne. A także bardzo proste do zrobienia.


Nie powiem, że szybkie, bo jednak to ciasto drożdżowe i trzeba czekać na wyrastanie, ale na pewno można je wpleść między inne czynności (kuchenne, domowe), więc to wyrastanie w zasadzie aż tak bardzo nie jest odczuwalne. Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty