wtorek, 23 lutego 2016

Udane faworki

Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Zabiegani, zapracowani, staramy się, by nasze świata były udane, niepowtarzalne,. Ogłoszenia o tematyce: udane faworki na Sprzedajemy.


Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w Twojej okolicy.

Szybka, łatwa i lokalna sprzedaż rzeczy z drugiej ręki. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia.


Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem. Zobacz filSałatka z tuńczykiem. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta.


Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz.

Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.


Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Ciasto na faworki : Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza.


Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki. Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha! Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.


Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany. Właśnie zbijanie ciasta i ta większa ilość żółtek daje Ci udane faworki !

Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Po wyjęciu ciasto wałkujemy dość cienko i kroimy w paski (około 3-cm) i długość około cm. Na środku paska robimy dziurkę i przewlekamy przez nią pasek ciasta formując faworki. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.


Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Mąka, żółtka jaj, śmietana. Faworki szefowej Nowoczesnej Katarzyny Lubnauer. Mielimy, kręcimy, ugniatamy i… mamy.


Szefowa Nowoczesnej na dzień przed. Faworki, obok pączków, należą do najbardziej znanych ciast smażonych. Są złote, bardzo kruche i mają swoich wielbicieli. Najczęściej przyrządzane są w okresie karnawału, w tłusty. Uwielbiam je – szkoda, że robi się je tylko w karnawale!


Nie jestem specjalistką od kulinariów, ale w tym roku zaliczyłam już pierwsze udane smażenie. Udane faworki tradycyjne to faworki odpowiednio usmażone. Musisz je wyciągać łyżką durszlakową w odpowiednim momencie i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp faworki cukrem pudrem i chrrrup! Ciasto zbijane, z którego są wykonane oraz duża ilość żółtek sprawiają, że faworki są kruche, lekkie i bardzo delikatne.


Smukły kształt uzyskamy, wycinając krótsze boki ukośnie, a nie w poprzek. Niestety taty już z nami nie ma, podobnie jak i babci, więc nie mam kogo prosić o porównanie, ale jeśli babcine faworki smakowały choć odrobine podobnie do tych, które ja zrobiłam (a jestem pewna, ze były jeszcze lepsze) to były nieziemskie. Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem.


Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie. Przepis na faworki Magdy Gessler.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty