środa, 17 lutego 2016

Leczo z papryki czerwonej

Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Przepisy z kategorii leczo z papryki czerwonej.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. Przygotowałam pyszny przepis na wegańskie leczo z papryki.


Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych. Najlepsza jest papryka czerwona z grubym miąższem. To leczo, od leczo z żółtej papryki, różni się tym, że nie jest z żółtej papryki (tylko z czerwonej i zielonej) i wydaje mi się, że jest jeszcze prostsze od tamtego. Jak to się u mnie często zdarza musiałem dokonać utylizacji zasobów lodówki, a że miałem aż duże papryki, wybór był oczywisty.


W tym materiale zgromadziłyśmy tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki.

Zaczynamy od dżemu z papryki, następnie proponujemy paprykę w oliwie, leczo z papryki, pastę z papryki i sałatkę z papryki do słoików. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Nie ma sensu spierać się na ten temat. Ugotowane późną jesienią, zimą czy na wiosnę nie będzie miało pełnego smaku wygrzanych w słońcu pomidorów i papryk. Poza sezonem na paprykę i pomidory smak jest płaski, więc trzeba go nierzadko ratować pomidorami z puszki lub z koncentratu. Leczo najlepsze jest latem.


Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze. Do Hiszpanii przywiózł ją lekarz pokładowy Krzysztofa Kolumba, jako pieprz nowego świata. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Papryka żółta jest również świetnym. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Dodane przez krysienka_w: Tylko o kuchni. Zupa krem z czerwonej papryki jest kremowa i słodka.


Bardzo smaczna, a do tego ta niebanalna barwa - cudownie intensywny pomarańcz. Można podawać ją z groszkiem ptysiowym, a jeśli chcemy otrzymać zupę bardziej treściową to np.

To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Zobacz, jak zrobić leczo. Niektórzy lubią dodać do lecza. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli.


Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną.


Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty