Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu.
Są mega proste do zrobienia dlatego proponuję od razu sobie nastawić piekarnik na 1stopni. Niech się grzeje bo w mig ogarniecie przygotowanie ciasta. Wrzucamy do miski wszystko prócz mleka i mieszamy. Podgrzewamy mleko i dodajemy takie ciepłe, można w ratach – ja wlałam całe.
Nie tylko dla osób na diecie Są naprawdę pyszne. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybkie pierniczki bez miodu. Miękkie od razu po upieczeniu, nie potrzebują leżakowania.
Szybkie pierniczki udekorowane lukrem. Takie na ostatnią chwilę, dla zabieganych, ale nie tylko. Polecam na święta Bożego Narodzenia. Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde.
Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Składniki na szybkie pierniczki. Przygotowanie dania szybkie pierniczki.
Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do. W garnku rozpuszczamy mió masło i wsypujemy przyprawę do piernika. Nie dodawajcie jej więcej, bo pierniki będą zbyt aromatyczne. Odstawiamy, aby lekko przestygło. Do rozpuszczonego miodu dodajemy jajka, mieszamy.
Piekłam już pierniczki z marmoladą (pyszne!) , a teraz postanowiłam , że wypróbuję jakiś szybki przepis na cienkie pierniczki ozdobne. To , czego szukałam , znalazłam na forum CinCin. Pierniki są rzeczywiście szybkie i proste do zrobienia (pomijam samo ozdabianie , bo to już inna bajka). Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Poniżej sprawdzony przez lata, ulubiony przepis czytelników na najlepsze pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu.
Tegoroczne święta spędzimy u teściowej, będzie trochę rodzinki i ja. Te pierniczki na szybko piekłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę. Uważam, że jest to najlepszy przepis na świąteczne pierniczki.
Najbardziej lubię w nim to, że nie jest czasochłonny a pierniczki rozpływają się w ustach! Grudzień to czas pieczenia i folgowania sobie. Ciasto przygotowuje się ekspresowo (czas przygotowania wydłuża jedynie przestudzenie miodu :), nie trzeba go długo ugniatać, nie przykleja się do wałka, nie rozpada, a pierniczki bardzo łatwo się z niego wykrawa. Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie.
Stolnicę i wałek do ciasta delikatnie obsypujemy mąką. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe pierniczki studzimy, a następnie lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne, które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. W zależności od tego jaki miód wybierzesz, Twoje pierniczki będą jaśniejsze lub ciemniejsze.
Mogą mieć bardziej intensywny smak, jeśli spróbujesz miodu gryczanego. Z miodu lipowego wyjdą delikatniejsze. Jeśli zaś wolisz chrupiące pierniczki, to polecam mój przepis na najlepsze chrupiące pierniczki. Anna Starmach i poleca swój przepis na proste, szybkie pierniczki na Boże Narodzenie.
Korzenne, kruche pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą stołu. Oto przepis na pierniczki świąteczne Anny Starmach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość mm (nie cieniej) i wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli pierniczki będą małe to skracamy czas do minut.
Ostudzone można udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.