wtorek, 9 lutego 2016

Prawdziwy żurek

Jaka jest różnica między żurkiem a białym barszczem? Niektórzy używają, że obydwu nazw można stosować zamiennie. Prawda jest taka, że różnica tkwi w mące, której się używa.


Zakwas barszczu białego przygotowuje się na mące pszennej, żuru na żytniej. Mam zatem pytanie o zakwas.

Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Mąkę wymieszać z 5ml ciepłej, przegotowanej wody. Magda Gessler: żurek w jej wykonaniu to prawdziwy hit.


Jesteście ciekawi jak smakuje? Wyobraźcie sobie, jaką będziecie mieli satysfakcję, gdy wasz zakwas na żurek odstoi już trzy dni, a wasza rodzina będzie cieszyć się wspaniałym smakiem polskiej tradycji.

Podstawą tradycyjnego żurku jest odpowiedni zakwas. Idealny będzie ten, który pachnie chlebem i nie zawiera sztucznych barwników i dodatków. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prawdziwy żurek.


Jak zrobić domowy żurek na zakwasie? PRZEPIS na zakwas i żurek. Jak oryginalnie podać żurek? Prawdziwy wielkanocny żur powinien być na zakwasie.


W sklepach można kupić już gotowy roztwór. Ale nie ma to jak przysmaki domowej roboty. UREK #127858; Krok po kroku #128076; CZERWCOWA LENKA GOTUJE.


Domowy żurek na prawdziwym zakwasie, to jest to! Ja jakąś wielką fanką żurku nie jestem, choć zakładam, że gdyby nie miał w sobie tego całego majeranku na pewno bardziej by mi smakował #128521; Twój wygląda cudnie #128578;. W poście jemy cienki żurek na warzywach świąteczna wersja jest znacznie bogatsza. Zakwas powstaje w wyniku wielogodzinnego procesu fermentacji, który odbywa się przy udziale bakterii.


Po jego dodaniu do żurku zupa zyskuje charakterystyczny kwaskowaty posmak.

Przepis Magdy Gessler na wielkanocny żurek na prawdziwym, domowym zakwasie! Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Dodajemy wszystko do garnka z wodą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.


Po chwili wlewamy zakwas do żurku. Całość mieszamy, gotujemy około minut. Najczęściej w żurku znajdziesz jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście białą kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce.


Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Na 3-dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać lub szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy.


Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem. Po pierwsze na pewno zmotywuje Cię fakt, że żurek zrobiony na prawdziwym zakwasie smakuje o niebo lepiej i właśnie dla tego niepowtarzalnego smaku warto spróbować samodzielnie zrobić zakwas. Po drugie wcale nie jest to trudne, czy kłopotliwe. Dla mnie żur jest cięższy w smaku, subiektywna opinia.


Widziałam w książkach o kuchni polskiej przepisy na żurek na mleku, więc też ciężko stwierdzić jak powinien wyglądać „prawdziwy żur”. Nie od dzisiaj wiadomo, że prawdziwy domowy żurek powinien być ugotowany z użyciem przygotowanego kilka dni wcześniej zakwasu na żurek, który jest odpowiedzialny za wyborny kwaskowaty smak wywaru. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.


Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty