środa, 17 lutego 2016

Jak przygotować zakwas na żurek

Zakwas na żurek bezglutenowy. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów.


Jak przygotować zakwas na żurek

Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Przed przystąpieniem do dzieła, należy przygotować szklane naczynie, może to być słoik. Tradycyjnie zakwas kisiło się w glinianych lub kamionkowych – żurokach. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Wsypujemy tam mąkę i przyprawy (jeśli chcemy), zalewamy ciepłą wodą.


Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek. Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca.


Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj. O tym ostatnim jest dzisiejszy.


Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie. Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować.


Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Reszta mąki to także pełnowartościowy zakwas żytni, który możemy dokarmić, by zrobić nową porcję kwasu na żurek. Dzięki dodatkowi gotowego zakwasu, kolejna porcja powinna zrobić się szybciej.


Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce lub szafce przez około tygodnie. Jeśli chcesz sprawdzić się w roli prawdziwej gospodyni, możesz też przygotować zakwas samodzielnie w domu. Sposób na domowy zakwas na żurek Jeśli chcesz samodzielnie przygotować zakwas na żurek, musisz zaplanować działania odpowiednio wcześnie.


Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Najpierw wlej pół litra przegotowanej wody do słoiczka. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Proces kiszenia trwa siedem dni. This feature is not available right now. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.


Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas. Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę. Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu.


Do bulionu wlej zakwas, zagotuj i gotuj. Przed dokarmieniem zakwas wyjmuję z lodówki i czekam około godziny aż się ogrzeje, następnie dokarmiam i zostawiam na wierzchu aż „przerośnie” i zacznie opadać, może nawet całkiem opaść i wtedy chowam z powrotem do lodówki. Po 4-dniach z zakwasu przygotować żurek lub barszcz biały.


Zobacz filJak zrobić zakwas na żurek? Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty