Jednak do każdej z nich warto, a nawet trzeba dodać choćby kawałek kiełbasy. W zależności od upodobań można dodać różne rodzaje, nie koniecznie tylko surową białą. Warto też połączyć w jednej zupie kilka smaków, dodając kilka rodzajów kiełbas. Weź udział w konkursie i wygraj maszynkę do mięsa!
Do farszu dodaję, sól, majeranek, czosnek przepuszczony przez praskę i świeżo zmielony pieprz. Mieszam wszystko razem, powoli dodając wodę.
Farsz mięsny na białą kiełbasę. Oprócz ulubionej kiełbasy do żurku powinno się także dodać wędzonki, np. Bez względu na to, jaki żurek przygotowujemy, musimy pamiętać o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy.
Biała kiełbasa wieprzowa zrobiona z szynki wieprzowej, boczku i mięsa z tylnej golonki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Kiełbasa jest idealna do świątecznego żurku.
Do gotowego bulionu włóż kiełbasę i gotuj kilkanaście minut, aż wędlina nabierze smaku.
Wyjmij ją, a na bulionie ugotuj żurek albo barszcz biały. Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu. W wiosenne święta będziemy pałaszować białą wersję barszczu, tudzież żuru (w zależności od regionu i upodobań).
No właśnie – barszcz czy żur? A może to jedno i to samo? Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Zobacz nasze przepisy na Polki. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny.
Przepisy z kategorii kiełbasa biała do żurku. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Lista przepisów na biała kiełbasa surowa do żurku z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Dodajecie ogórki do żurku?
Czy konieczny jest zakwas na żurek? Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa, to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych i nieco majeranku. Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa odda zawartą w sobie sól do wody, sama tracąc smak. Można też dodać do wody ząbek czosnku - również to zapobiegnie utracie smaku i aromatu przez kiełbasę.
Jeszcze do niedawna nie znosiłam żurku, w sumie to od dziecka. Jak był podawany na Wielkanoc to zawsze się wymigiwałam aby go nie jeść :). Ale gusta się zmieniają i ja polubiłam żurek ale tylko robiony od początku do końca samodzielnie w domu- czyli robiony na zakwasie zrobionym samodzielnie. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-).
Zakręcmy i energicznie trząsiemy. Do obu potrzebny jest zakwas - niektórzy rozróżniają te dwie wielkanocne zupy właśnie po jego rodzaju: biały barszcz według nich można zrobić z zakwasu pszennego, a żur z żytniego. Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na j patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
Jest pachnąca, smaczna, nie zawiera sztucznych dodatków, a przede wszystkim wiem, co w niej jest - w końcu sama ją robię ;) Nie jest to rzecz trudna, wymaga tylko odrobinę cierpliwości i siły w ręku do wyrabiania. A to nie wiem, moze taka jak ta nasza grupowa kielbasa ze sloika? Odpowiadam pod postem cherokee do Was obu :). Wiec kielbasa slikowa to taka mielonka w sloikach sprzedawana w sklepach. Nie wesze w tym nic smacznego, nie probowalam ale nie pachnie zachecajaco.
Sa tam pewnie jakies rozne czesci miesa zmielone. Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.