poniedziałek, 1 lutego 2016

Flaki zupa

Flaki to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. To forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić też z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska z boczniaków. Inne przepisy tego użytkownika.


Skrzydełka w chrupiącej panierce ala KFC. Roladki pieczone z udek nadziewanych grzybami leśnymi. Boczek pieczony w warkoczu do obiadu. Chociaż nazwa nie kojarzy się najlepiej, dobrze przygotowane flaki, to naprawdę wyśmienite danie mięsne (ponoć należała do ulubionych dań króla Władysława Jagiełły). Jak wszystkie podroby, flaki należy dokładnie oczyścić.


Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa mężczyzn w moim domu. Potrawa ta zawsze kojarzy się też z weselem, ale u nas flaczki pojawiają się też bez specjalnej okazji. W połowie gotowania dodaj starte na tarce o dużych otworach jarzyny, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.


Wyjmij mięciutką gicz, starannie obierz z mięsa. Mięso pokrój i dodaj do flaków. Masło z mąką podsmaż na bardzo ciemną zasmażkę. Flaki - przepis na tradycyjne flaki Flaki obgotowujemy we wrzątku po około minuty.


Do garnka wkładamy włoszczyznę, mięso wołowe, ziele angielskie i listki laurowe - gotujemy minut. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników, jakim są oczyszczone, a następnie pokrojone w cienkie, poprzeczne paski fragmenty żołądka wołowego. Na flaki przeznaczyć możesz wszystkie cztery części żołądka.


Flaki zupa

Flaki wołowe to popularna potrawa mięsna, która ma postać gęstej zupy. Flaki, po ich oczyszczeniu, obgotowaniu i pokrojeniu w cienkie paski, stanowią podstawowy wkład do zupy warzywnej z ew. Ważne jest, aby zostały ugotowane w zupie do miękkości.


Zupa zazwyczaj podawana jest na ostro (pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir, mielona papryka). Flaki, które gotowała moja mama były też pikantne i to tak konkretnie #128578; Moja zupa też jest dosyć ostra i polecam dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was dobra. Większość osób flaki wołowe zagęszcza mąką lub zasmażką. Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa.


Klasyczna wersja flaków przygotowywana jest z żołądków, ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Jako dziecko często byłam zmuszana do próbowania tej zupy. Powiem szczerze, że zawsze mnie odrzucało na widok pofalowanych paseczków z. Flaki opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli.


Kupione flaki były już wyczyszczone i pokrojone. Umyte flaki zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około minut. Rozgrzewająca zupa przygotowywana na esencjonalnym bulionie z dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw sprawdzi się doskonale na świątecznym stole. Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Rzadko można spotkać kogoś, kto jest gdzieś pomiędzy.


Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. W kuchni polskiej flaki występują jako tradycyjna gęsta zupa rozgrzewająca. Podawane są często jako pierwsze danie obiadowe podczas przyjęć weselnych, chrzcin, komunii i innych uroczystości, gdzie stanowią wyśmienity podkład do biesiadowania.


Najczęściej przyrządzamy flaki wołowe z żołądków, jednak w ostatnich latach na świątecznym stole mogą się również znaleźć. Wykwintne flaczki z kalmarów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych flaczków wołowych i flaczków z boczniaków, a przede wszystkim świetna zupa na specjalne okazje. Gęste i pożywne flaczki z kalmarów szybko rozgrzewają. Smakują wyśmienicie i powinny znaleźć zwolenników zarówno wśród osób, które nie lubią tradycyjnych flaczków, jak i wśród tych, które je uwielbiają. Flaki gotuj około minut aż zupa delikatnie zgęstnieje.


Tuż przed podaniem śmietanę połącz z parmezanem i dodaj do zupy. Papryka ostra z Hiszpanii. Najlepsza rośnie w Hiszpanii i tam jest powszechnie używana. Szczypta dodana do tortilli lub owoców morza to kulinarna kropka nad „i”. Co prawda jestem wegetarianka a nie weganką, jem ryby i jaja ale przy twojej kuchni mi tego nie brakuje.


Przepis na flaki mojej mamy zawsze wychodzi. Falki są smaczne, miękkie, aromatyczne a sama zupa skleja usta. Polecam na każde wesele i obiad w zimie - napisała nasza użytkowniczka i podała nam przepis na flaki autorstwa swojej mamy. Jakiś czas temu pokazywałam flaczki wegetariańskie, dzisiaj flaczki z boczniaków.


Flaki zupa

Osobiście uwielbiam flaczki z boczniaków, jednak gdy rozmawiam w domu z mężem, to on woli te pokazywane wcześniej flaczki wegetariańskie, ponieważ są bardziej treściwe za sprawą kotletów sojowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty