piątek, 26 lutego 2016

Ciasto z malinami pod chmurką

Zakochalam sie w tym ciescie od pierwszego kesa, probujac go po raz pierwszy na rodzinnej imprezie. Wiedzialam, ze bedzie czesto goscilo rowniez w moim domu. Robie na zmiane, raz z malinami , raz z jagodami (wowczas z galaretka cytrynowa) z troche zmodyfikowanego przepisu.


Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok. Do wystudzonej galaretki (ale nadal płynnej) dodałam maliny i odstawiłam do dalszego studzenia.

Gdy galaretka zaczęła tężeć, wyłożyłam ją na upieczony kruchy spód i wstawiłam blachę z ciastem do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. KRUCHE CIASTO Z MALINAMI POD CHMURKĄ. Zmiksować jajko z masłem i cukrem.


Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować, dodając śmietanę. Wyłożyć na blaszkę 30xcm. Galaretka z malinami: 6g malin (świeżych lub mrożonych). Malinowy pocałunek pod chmurką.

Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez godziny w lodówce. Kruche ciasto z lekką, rewelacyjną pianką, którą w taki sposób, przyznam, robiłam po raz pierwszy. Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a maliny (lub jeżyny, jagody, borówki amerykańskie) w niej zatopione smakują wybornie.


Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko!


Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wrzucamy zamrożone maliny - uwaga! Pewnego razu wpadła do mnie siostra i mówi, że jadła na imieninach u koleżanki malinową chmurkę i opowiada jakie to wspaniałe ciasto hehe.


Wyjęłam więc z szuflady przepis i pokazałam jej, no i zostałam poproszona o upieczenie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto malinowa chmurka z bezą i. Lista przepisów na maliny pod chmurka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz żółtkami. Tak przygotowane ciasto owijamy. Pyszne ciasto, wyglądem przypominające lekką chmurkę.


Wszystko to za sprawą połączenia warstw kruchego ciasta, galaretki z malinami, lekkiemu kremu z mascarpone oraz delikatnej bezy na wierzchu.

Efektowne i łączące wiele smaków w sobie. Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Deser Romantyczna kolacja Roboty kuchenne (MUM). Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Mrożone maliny rozmroź na durszlaku.


Galaretki rozpuść dokładnie we wrzącej wodzie i odstaw, by delikatnie przestygły. Powstało ze składników, które akurat miałam w domu. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie.


Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie jest trudne, a z moimi instrukcjami wyjdzie ono każdemu- gwarantuję. Udostępnij (3) Udostępnij. Blachę o wymiarach 25x smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.


Wylepiamy dno formy ciastem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1stopni i pieczemy minut. Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście.


Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką. Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Myślę, że mało komu ona nie smakuje:) wiec jeśli jest ktoś, kto nie próbował- to Koniecznie musi;) troszkę zmieniłam klasyczny przepis, ponieważ na tamtym spodzie nie chciała mi wyjść chrupiąca beza (tylko taka gumowata).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty