wtorek, 16 lutego 2016

Ciasto z masą makową gotową

Lista przepisów na ciasto z gotową masą makową z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową.


Ciasto z masą makową gotową

Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Takie tam pichcenie. Kiedy uzyskasz jedną całość, dłońmi uformuj kulę z ciasta, przełóż ją do większej miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. Teraz nadszedł czas na gotową masę makową.


Dodane przez Grillcenter_pl w: Tylko o kuchni. Super przepis,szukałam właśnie czegoś takiego. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu). Na masę z 5g maku potrzeba ubitych na sztywną pianę białek. Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta. Więcej niż przepisów.


Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C.


Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. Babeczki to pyszne ciasteczka które można zapiec z dowolną masą lub nadziać kremem. Bardzo smaczne i efektownie wyglądają na stole.


Przygotowałam je z gotową masą makową ponieważ to szybki sposób na upieczenie babeczek. Wyszły bardzo smaczne, przepis jest na około ciasteczek. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny.


Makowiec na cieście kruchym. Gotową masę makową możesz trzymać w szklanym naczyniu w lodówce do dni. Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. To ciasto robię tylko raz w roku, a przepis na nie dostałam parę lat temu od koleżanki.


Nigdy nie sądziłam, że połączenie masy budyniowej z masą makową może być tak świetne. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z masą makową.


Na kruche ciasto wyłożyć powidła, a na powidła masę makową. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok.


W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Po minutach dodać do zaczynu masło i kg mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wygnieść i odstawić na minut do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. HELIO posmarować ciasto i zwinąć jak roladę. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np.


Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (można mikserem). Dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ucierać. Dodać zmielony mak, mió olej, bakalie, ekstrakt i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.


Ciasto z masą makową gotową

Jeszcze gorące ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą makową, lekko docisnąć i wystudzić. Czekoladę (każdą osobno) rozpuścić w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna jest niezastąpiona przy wykonywaniu wszelkich kremów, sosów i musów z dodatkiem żółtek czy czekolady.


W tej metodzie nic się nie przypali. Wszystkie wymienione ciasta wymagają maku poddanego uprzednio odpowiedniej obróbce. W sytuacji gdy nie dysponuje się gotową masą makową, trzeba przygotować jej domową wersję samodzielnie. Jeśli zastanawiasz się, jaki wypiek podać podczas rodzinnego spotkania, koniecznie wypróbuj przepis na kruche ciasto z makiem i budyniową pianką.


Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotową masę makową, dodając do niej jedynie tartą bułkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty