poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Ciasto na pankejki

Ciasto wyszło rzadkie a przy dodawaniu masła powstały grudki. Dzięki temu ciasto z zewnątrz będzie zarumienione, a środek będzie miękki i delikatnie wilgotny. Jak usmażyć idealne pancakes?


Pamiętaj, by nie rozlewać zbyt dużo ciasta, bo zostanie ono nierówno przypieczone, a i sam proces smażenia potrwa znacznie dłużej. Pankejki powinny mieć średnicę mniej więcej cm.

Ciasto nie musi być idealnie gładkie, mogą w nim pozostać delikatne grudki. Ciasto na pankejki odstawić, najlepiej, jak wspominałyśmy wyżej, na całą noc, ale wystarczy chociażby minut. Kwasy pojawiające się w maślance nadają puszystości i pozwalają na to, aby ciasto było lepiej napowietrzone. Jeżeli nie masz możliwości, aby ją wykorzystać, możesz użyć: Substytutem może być domowy kefir, które ma podobne właściwości.


Zawiera jednak mniejszą ilość tłuszczu, który jest dodatkowo nośnikiem smaku. Dzisiaj przepis na pomidorówkę, jaką wszyscy znają, ale być może nie wszyscy jeszcze wiedzą jak ją ugotować. Pomidorowa z ryżem lub kluseczkami to zaraz po rosole ulubiona zupa moich dzieci.

Przepis na naleśniki w wersji amerykańskiej (pancake). Przede wszystkim możecie te pankejki zrobić w gofrownicy i będziecie mieli gofry, ciasto jest to samo. Po drugie, dodanie do nich cząstek Daimka, przenosi Was w nowy wymiar. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na puszyste amerykańskie pankejki.


Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę (np. talerzykiem lub folia spożywczą i odstaw na minut- godzinę). Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepłą patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem placuszki). Idealne śniadanie w stylu amerykańskim, czyli pancakes, częściej zwane w Polsce po prostu pankejki.


Puszyste placuszki przygotowanie których, to dosłownie chwilka czasu. Najlepsze są na ciepłe, prosto z patelnie, z topniejącym kawałeczkiem masła na wierzchu i sporą ilością miodu, lub syropu klonowego! Nie ma co więcej mówić - są idealne. Podczas, gdy w Polsce już od co najmniej tygodnia rządzą pączki i faworki, tu w Irlandii sklepowe półki uginają się od gotowych miksów, pojedynczych składników oraz wszelkich dodatków do ukochanych przez nich pankejków, których święto przypada na kolejny wtorek. Odstaw ciasto na minut.


Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe. Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż na paski, a następnie pokroić na prostokątów.

Banany oprószyć cukrem waniliowym. Wolne końcówki ciasta posmarować wodą i skleić nad bananami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pancakes - puszyste placuszki. Dodajemy zawsze składniki do mokrych i krótko mieszamy na jednolitą masę.


Następnie dodajemy dyniowe puree, roztopione masło i miksujemy. Kolejno dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, aż powstanie gęste ciasta, troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką ciasto formując okrągły kształt.


Placuszki smażymy na małym ogniu na rumiano z obu. Klasyczne pankejki robi się z mąki pszennej. Dzisiejszym przepisem chciałam Wam pokazać, że można zrobić je w znacznie zdrowszym wydaniu – na bazie mąki orkiszowej oraz z dodatkiem syropu z agawy zamiast cukru, dla uzyskania znacznie niższego indeksu glikemicznego.


Przepis jest super szybki i prosty, a naleśniki wychodzą kształtne i równe. Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko i połącz z rozpuszczonym wystudzonym masłem oraz z maślanką. Powinny delikatnie urosnąć podczas smażenia.


Wszystkie składniki wymieszać w misce dodać lekko ubite jajka oraz olej i kefir, całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników w cieście mogą być grudki. Amerykańskie pancakes - prawdziwe! Przygotowane ciasto odstawić na minimum minut, aby odpoczęło. John James - przepisy Kuchni Lidla. CIASTO NALEŚNIKOWE mąka pszenna – 2g.


Po usmażeniu na jasnozłoty kolor zdjąć z patelni. Tak samo smażyć pozostałe pankejki, aż do wyczerpania ciasta Podawać w porcjach po ciepłe pankejki posmarowane ok. Samo ciasto jest w zasadzie standardowe, ale dodajemy do niego miód – niby niewiele, ale jednak czuć różnicę.


Na pewno warte są wypróbowania #128578; Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo – dałam tylko więcej mleka, bo wg mnie ciasto było za gęste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty