środa, 2 sierpnia 2017

Makowiec japonski z maku w puszce

Makowiec japonski z maku w puszce

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać.


Makowiec japonski z maku w puszce

Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą.


Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dost Zobacz więcej. Dodane przez natasza w: Tylko o kuchni. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo.


Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta min łatwe przystępne. Desery Japoński makowiec.


Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. To najlepszy przepis na makowiec japoński. Z wierzchu makowiec japoński polewam czekoladą, ale i bez polewy jest przepyszny! Jeśli zastanawiasz się jakie ciasta zrobić na świąteczny stół to skuś się na taki makowiec, prosty do zrobienia i na pewno wychodzi. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy, który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku.


Można kupić już zmielony, w puszce. W końcu trafiłam na ten przepis i postanowiłam spróbować raz jeszcze – do trzech razy sztuka;) I wiecie co? Tym razem wyszło doskonale! Przepis jest co prawda – jak to się mówi – na bogato, bo mamy tu dość dużą ilość maku, jajek i cukru, choć te dwa ostatnie składniki i tak z lekka „okroiłam”. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Masa makowa z gotowego maku mielonego. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Przepis na pyszny makowiec znajdziecie TU (ilość masy makowej wystarczy Wam na makowce z tego przepisu).


Makowiec japonski z maku w puszce

Ciasto znane mi od lat, nieocenione jako wypiek na święta Bożego Narodzenia, choć nie tylko. Tradycyjny makowiec ma w sobie trochę magii. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Uwaga, nie masę makową w puszce, tylko suchy, zmielony mak, sprzedawany zwykle w foliowych torebkach. Najłatwiej dostać go w marketach.


Dobrze jest wieczorem, w przeddzień pieczenia lub choć godzinę, dwie. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Gotową masę makową możesz trzymać w szklanym naczyniu w lodówce do dni. Masę makową można też śmiało zamrozić.


Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. Piec przez minut w piekarniku nagrzanym do 1stopni C. Po przestudzeniu polać lukregorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową oraz ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. A różnica między taką masą, a tą kupioną w puszce jest naprawdę ogromna. Po pierwsze kupne masy mają ogromną ilość cukru i są tak słodkie, że trudno poczuć smak maku.


Po drugie ilość bakalii jest znikoma – trochę rozmokłych rodzynek, trochę skórki i kilka orzechów. A dlaczego nie jecie ciasta z makowca? Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp. Większość sklepowego maku pochodzi z Czech i niestety ten bywa gorzkawy, a to wpływa na efekt ostateczny. Dobrym sposobem jest przed robieniem makowca spróbowanie surowego maku i jeśli nie będzie czuć w nim żadnej goryczki to będzie pewność, że makowiec wyjdzie bardzo dobry.


Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty