piątek, 25 sierpnia 2017

Gotowanie grzybów suszonych

Skład: 35g grzybów suszonych śmietana - szklanka mąka - czubata łyżka. Co roku kilkadziesiąt osób trafia do szpitala po zatruciu grzybami, kilka zjedzenie grzybów przypłaca życiem. Za bardzo ufały swoim grzybiarskim umiejętnościom i pomyliły gatunki.


Gotowanie grzybów suszonych

Jeśli lubisz grzyby, kochasz gotować i bawić się smakiem, polecamy ci kilka wypróbowanych przepisów z grzybami w roli głównej: Grzyby świeże lub suszone smażone w cieście naleśnikowym. Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim. Wprawdzie grzybową uwielbiam ze świeżych grzybów(nie na darmo mam uprawnienia klasyfikatora grzybów świeżych he! he!)ale raz do roku na Wigilię musi być grzybowa z suszonych-tylko ja zagęszczam jeszcze suszem z mielonych na miał grzybów -taki grzybny pył. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji.


Zupa z kurczaka z grzybami. Składniki dag suszonych grzybów cebule pszenne bułki 2ml śmietany garść orzechów włoskich łyżeczki ziół – tymianku, majeranku, b. Risotto z grzybami - przepis na każdą porę roku Risotto z grzybami można przygotować zarówno z grzybów suszonych, jak i ze świeżych. Obie wersje to wyśmienite dania z klasą, które można podać zarówno na elegancki obia jak i romantyczną kolację.


Gotowanie grzybów suszonych

Ucieszy kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Korzystając z suszonych grzybów, łatwo możesz ugotować smaczne potrawy np. Dietetyczna sałatka z pomarańczą. Propozycja na bezmięsne i pełnowartościowe kotlety mielone.


Zupy Rosół z suszonych grzybów. Ile gotować suszone grzyby? W tym przypadku czas niezbędny do uzyskania właściwego smaku i konsystencji może być nieco dłuższy, co jest zrozumiałe ze względu całkowite ich wysuszenie. Można oczywiście użyć świeżych grzybów prosto z lasu czy ewentualnie grzybów mrożonych.


Grzyby suszone mają tą zaletę, że są bardziej aromatyczne, pachnące i dają głębszy i intensywniejszy smak potrawom. Grzybową można podawać z pieczywem. Do zupy można też dodać odrobinę drobnego makaronu. Warto jednak wiedzieć, że inaczej przyrządza się grzyby suszone, a inaczej świeże lub mrożone. Te pierwsze należy przed ugotowaniem namoczyć aż do miękkości, a dopiero później wrzucić na wrzącą wodę.


Podczas gotowania grzybów obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i lekko (na jasnozłoty kolor) rumienimy na oleju. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy grzyby i namoczoną kajzerkę i jeśli masa jest rzadka dosypujemy (do maszynki) w miarę potrzeby tartą bułkę. Oczywiście różne rodzaje grzybów będą wymagały nieco innego czasu obróbki termicznej.


Suszone grzyby gotujemy przeważnie od 1-godziny. Przed gotowaniem ważne, by pamiętać o namoczeniu grzybów. Najpierw przelewamy je zimną wodą, a następnie zalewamy dokładnie i moczymy przez kilka godzin. Nasączone grzyby wraz z wodą w której się moczyły gotuje się w delikatnie osolonej wodzie przez ok. Po godzinie kazdy polski suszony grzyb bedzie wygotowanym shitake albo munkiem:-) bez smaku IMO.


A ze gotuje sie w wodzie po moczeniu, po delikatnym zlaniu znad piasku - task, oczywiscie, bo chodzi o każda cząstkę aromatu. Robi się tak przy zupach grzybowych, sosach i wywarach. Nie wiesz, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby? Wysuszone w piekarniku lub na sznurku przełóż do szklanego słoika lub płóciennego woreczka. Pozwól wilgoci odparować.


Zobacz inne przepisy i porady na Polki. Krótko i prosto o tym jak i jak długo gotować grzyby: podgrzybki, grzyby suszone, maślaki, pieczarki, boro,. Podczas przyrządzania grzybów należy również zwrócić uwagę na to, jak długo trzeba je gotować. Odpowiednio przygotowane kapelusze lub całe grzyby można przechowywać w zamrażalniku. To stary sprawdzony sposób na przetworzenie grzybów.


Wystarczy sól, opcjonalnie kilka przypraw: czosnek, ziele angielskie, czysty słój i czas. Grzyby w solance nie tylko zachowują wartości odżywcze, ale po przepłukaniu smakują jak świeże! Spróbujcie - przepis jest więcej niż prosty. Jedną marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę dodać do grzybów, gotować przez min.


Gotowanie grzybów suszonych

Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski, pownie włożyć do wywaru, doprawić solą i pieprzem. Drugą marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę i dorzucić do zupy. To najlepsza zupa grzybowa, jaką tylko można gotować. Gotować minuty, podawać z łazankami.


Przepis na zupę grzybową jest prosty a sama zupa grzybowa ze świeżych grzybów niesamowicie pyszna i sycąca. Można ją też ugotować z grzybów suszonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty