wtorek, 29 sierpnia 2017

Przepis na makowki z masy makowej

Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo.


Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników.

U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia. Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Ewentualnie przygotować masę makową z poniższego przepisu.


Pieczywo pokroić na kromki. Lista przepisów na makówki z gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych.

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przepis na dzisiaj czyli na ostatnią chwilę, obiecujemy, że wyjdzie każdemu. Jeśli sucharki są grube, pokruszyć je i przesypywac nimi warstwy masy makowej.


Na górze powinna być warstwa maku, którą należy udekorować najlepiej grubą warstwą bakalii. Dodane przez ola1w: Tylko o kuchni. BARDZO PROSZE O PRZEPIS NA MAKOWKI ZAWSZE ROBIE NA WIGILIE KLUSKI Z MAKIEM A NIE WIEM JAK ZROBIC MAKOWKI. Dodaję zmielony mak i jeszcze raz zagotować.


Bułki pokroić na plastry. Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Dodać mió wymieszać, następnie wrzucić masę makową, polać szklanki mleka i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia, dodać rum i aromat migdałowy.


Pozostałe mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i cukier wanilinowy. Przelać mleko na głęboki talerz. Chałkę pokroić na niezbyt grube plastry.

PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina.


Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. Przepis na masę idealną Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach. A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Odradzam natomiast gotowe masy makowe z puszek, które są już aromatyzowane i zawierają różne dodatki. Gdy zawartość garnka się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. W ciepłym mleku maczać sucharki i układać warstwami na przemian z masą makową (masa makowa, sucharki, masa makowa, sucharki itd.). Zaczynamy od masy makowej i kończymy na masie makowej.


Wierzch makówek udekorować suszonymi morelami, migdałami, płatkami migdałów, połówkami orzechów włoskich i wiórkami kokosowymi. Klasyczny deser śląski na Wigilię to makówki czyli bułka przekładana makiem ugotowanym w mleku, z dodatkiem bakalii i miodu. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok. Czasem świeża, innym razem sucha. Choć kroi się ją w kromki lub wykorzystuje sucharki, podejrzewam, że nazwa w liczbie mnogiej musi pochodzić od całych bułek, które najprawdopodobniej przekrawano, wydrążano i nadziewano masą makową.


Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (dodałam 3-krople), cukier, mió rodzynki, płatki migdałowe oraz mleko. Wszystko gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Przepisy z kategorii gotowa-masa-makowa. Masę makową uzupełniaj mlekiem na tyle, aby powstała papka.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?


Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty