środa, 23 sierpnia 2017

Jak zamarynowac papryke

Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw. Następnie odsącz paprykę z nadmiaru wody. Całość dokładnie wymieszaj. PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH.


Paprykę pokrój w plasterki.

Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam. Bardzo dobrym rozwiązaniem na zimę jest przygotowanie papryki do słoików.


Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje. W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań.


Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową.

Słoiki wyparzyć, wstawiając np. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Pyszne papryczki z zalewie octowej,ekstra dodatek do obiadu. Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów.


Warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Subskrybuj po kolejne przepisy! Szczegółowy przepis na blogu Domog. Sprawdzony przepis na Jak zamarynować paprykę? Szukasz pomysłu na przetwory na zimę?


Jeśli więc lubisz kuchnię, której nie brak charakteru, ruszaj po słoiki i zabieraj się do dzieła. Polecam marynowane papryczki chili. Marynowane chili to gorący hit nawet na najbardziej mroźną zimę! Skoro wiecie już jak zamarynować karkówkę na grilla, bierzcie się do pracy i koniecznie napiszcie nam o efektach!


A jeśli chcecie poznać więcej sztuczek, trików i przepisów na grilla, ogromną bazę takich informacji znajdziecie w naszej książce Pyszności na grilla. Domowa papryka marynowana w occie z dodatkiem przypraw jest najsmaczniejsza.

Przepis na paprykę marynowaną. Nie kupuję gotowej papryki konserwowej ze sklepu. Zalewamy paprykę, dodajemy na wierzch łyżki oliwy i zamykamy szczelnie słoje.


Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie. Przechowywać w chłodnym miejscu. Na ostrą papryczkę musimy uważać.


Najlepiej brać się za jej obróbkę w rękawiczkach lub później bardzo dokładnie umyć ręce, nie dotykając niczego, w szczególności twarzy. Po degustacji papryki mogę Was zapewnić, że warto skorzystać z tego przepisu. Możecie też spróbować papryki marynowanej z ogórkami i cebulą.


Uwielbiam ostre smaki i bardzo często używam papryczek chilli w swojej kuchni. W ciemne, zimne noce, kiedy letni ogród jest jak odległe wspomnienie, dodawanie marynowanej papryki do dania przynosi zarówno wspaniały smak, jak i odrobinę koloru do posiłków. Dodatkowo daje nam olbrzymi zastrzyk Witaminy C niezbędnej dla naszego organizmu w sezonie zimowym. Szynka pieczona marynowana - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Zawsze mnie uczono aby papryki pasteryzować aby się nie psuły oraz po to aby troszkę się rozgotowały i były miękkie :) Jak mnie uczono tak robię - nawet się nie zastanawiałam wcześniej czy na pewno jest to konieczne.


Można to uzależnić od tego, czy lubimy kiedy papryka jest lekko twardawa i chrupiąca - wtedy minut od wrzucenia na wrzątek, czy wolimy bardziej miękką - wtedy minut od zagotowania. Najbardziej lubię taką pół na pół. Wrzucam paprykę na wrzątek i trzymam ją w nim do momentu ponownego zagotowania - zwykle tyle wystarczy.


Gdyby jednak ktoś chciał tradycyjnie to: do wielkiego garnka – a jeśli nie mamy naprawdę wielkiego to już mamy problem i musimy bawić się na raty – wlewamy wodę, wkładamy drewnianą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty