środa, 9 sierpnia 2017

Mrożone jagody do jagodzianek

Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Nie mogłam się doczekać, więc zaczęłam zanim się pojawiły, ale jagodzianki cudne;). Dodałam tylko jedno żółtko i letnie mleko ryżowe (zamiast zwykłego) w ilości jak w przepisie oraz jagody leśne (nie borówki). Do jagodzianek można użyć jagody mrożone, więc można je piec przez cały rok.


Polane delikatnie luk Zobacz więcej. JolaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom.

Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 186. Przygotować nadzienie do jagodzianek: w tym celu jagody opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić na durszlaku, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Przerzucić jagody do miseczki lub pudełeczka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszać. Domowa jagodzianka z suchych drożdży do przygotowania zarówno ze świeżych jak i mrożonych jagód.


Chcę zrobić tradycyjne jagodzianki, ale nie robiłam nigdy poza sezonem. Sprawdź przepis na jagodzianki. Lepiej sprawdzą się jagody mrożone czy z syropu?

Czy trzeba jakoś zmodyfikować tradycyjne ciasto drożdżowe, żeby wszystko wyszło tak jak zwykle? Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagó dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Hortex Jagody leśne 2g.


Kliknij tutaj, aby otworzyć powiększenie obrazu. Jagody leśne są doskonałe do przygotowania pierogów, pyz, jagodzianek czy innych ciast. Z powodzeniem można je także dodawać do potraw wytrawnych oraz przygotować z nich konfitury. W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana.


Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne. Ciasto na pierwsze wyrastanie leżakowało przez noc w lodówce, dałam mrożone jagody i wyszły pyszne ! Pani to zrobiła że Pani jagody nie rozpadły się podczas pieczenia ? Chyba nawet za cienko rozwalkowalam, bo wyszlo mi ok. Ilość i dostępność jagody czarnej w Puszczy Augustowskiej oraz walory smakowe, zdrowotne i technologiczne sprawiły, że mieszkańcy ww. Niemal każda rodzina wypracowała swoją metodę produkcji jagodzianek, przekazywaną z pokolenia na pokolenie.


Gosiu szklanka ma u mnie zawsze 2ml. Pewnie to wiesz, ale na wszelki wypadek napiszę, mrożone jagody trzeba najpierw rozmrozić, dobrze odsączyć sok i dać łyżkę mąki ziemniaczanej więcej, wtedy bułeczki podczas pieczenia nie namiekną i się nie pootwierają.

Msewka, tak się zastanawiam, bo mam w zamrażalce mrożone jagody, czy także mogę je wykorzystać do takich jagodzianek? No wiem, że za słodkim nie przepadasz, ale te jagodzianki. Mrożone jagody można kupić bez najmniejszego problemu.


Drożdże w domu były, więc w pierwszym momencie pomyślałam o jagodziankach. Reszta ekipy przytaknęła z aprobatą i zanim wyszliśmy na popołudniowy spacer do lasu, bułeczki pięknie rosły pod lnianą ściereczką i czekały, aż wrócimy i włożymy je do piekarnika. Zawiera ono mało mleka, trochę masła i magiczny dodatek śmietany. Rośnie przez noc i podczas lepienia jagodzianek z łatwością można napchać do niego sporą ilość owoców.


Maślanej kruszonki także nie żałuję. Ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć. Moja prababcia wypiekała jagodzianki w piekarniku przy kuchni węglowej. Moja mama, jako mała dziewczynka, razem z siostrami chodziły z nią latem do lasu na jagody, a po udanych zbiorach, następnego dnia, na śniadanie, dostawały pyszne jagodzianki i szklankę ciepłego mleka prosto od krowy.


Umiejętność wypiekania ciasta drożdżowego po prababci odziedziczyła moja babcia, która po. Idziemy na jagody jagody:),jakie dania z jagód lubicie? Dodane przez Mateuszw: Tylko o kuchni. Obowiązkowo jagodzianki i pierogi z jagodami.


Sezon na ciasto z jagodami, a co za tym idzie na zbiór jagód trwa w Polsce w zasadzie od końca czerwca do września. Osłodzone owoce, surowe lub mrożone jagody, wykorzystywane są jako farsz do pierogów lub jako dodatek do deserów, np. Pójdziemy na jagódki i wsmarujemy bródki” - zachęcamy wszystkich czytelników do korzystania z dobrodziejstw runa leśnego.


Sezon na jagody zaczyna się pod koniec czerwca, lecz gdy tylko się pojawią, sprytni leśni zbieracze już sprzedają pełne koszyczki owoców nieopodal dróg. Przestrzegam jednak przed dodawaniem zbyt dużej ilości nadzienia, ponieważ ciasto z mąki razowej jest samo w sobie „ciężkie” i może nie poradzić sobie z nadmierną ilością owoców i nie wyrosnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty